Australija atsiprašė seksualinės prievartos prieš vaikus aukų

  • Teksto dydis:

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) pirmadienį per emocingą kreipimąsi į parlamentą tautos vardu atsiprašė seksualinės prievartos prieš vaikus aukų ir pripažino, kad valstybė nesustabdė dešimtmečius vykdytų „pragaištingų tamsių nusikaltimų“.

„Tai darė australai australams, priešai tarp mūsų, priešai tarp mūsų“, – sakė S. Morrisonas, kurio kreipimąsi tiesiogiai transliavo televizija.

„Mes, kaip tauta, juos nuvylėme, nusigręžėme nuo jų, ir niekada nesusiplausime šios gėdos“, – virpančiu balsu kalbėjo premjeras, primindamas apie prievartą,  tarpusią religinėse ir valstybės remiamose institucijose.

Vyriausybės vadovas pasmerkė prievartą, „diena iš dienos, savaitė po savaitės, mėnuo po mėnesio, metai iš metų ir dešimtmetis po dešimtmečio“ vykusią mokyklose, bažnyčiose, įvairiose jaunimo ir skautų organizacijose, vaikų namuose, sporto klubuose bei šeimose, ir paskelbė naują nacionalinį kredo: „Mes jumis tikime“.  

„Šiandien mes atsiprašome vaikų, kuriuose nuvylėme. Atleiskite. Sakome tai tėvams, kurių pasitikėjimas buvo išduotas ir kuriems teko ieškoti būdų atsitiesti. Atleiskite. Sakome tai žmonėms, kurie apie tai kalbėjo, bet mes jų nesiklausėme.  Atleiskite“, – kalbėjo S. Morrisonas.

„Sakome tai sutuoktiniams, partneriams, žmonoms, vyrams, vaikams, kuriems teko tvarkytis su prievartos, slėpimo ir trukdymo pasekmėmis. Atleiskite. Sakome tai ankstesnėms ir dabartinėms kartoms. Atleiskite“, – emocingai kalbėjo premjeras.

Nacionalinis atsiprašymas nuskambėjo po penkerius metus trukusio Karališkosios komisijos tyrimo, kurio metu buvo nagrinėjami daugiau kaip 15 tūkst. asmenų šiurpūs pasakojimai apie vaikystėje įvairiose institucijose jų patirtą seksualinę prievartą. 

Parlamente įstatymai leidėjai po premjero kreipimosi atsistojo tylos minutei. Šimtai seksualinės prievartos aukų stebėjo tai tiesiogiai ar oficialiuose renginiuose visoje šalyje. 

Mirusių seksualinės prievartos aukų artimieji segėjo ženklelius su sūnų ir dukterų, brolių ir seserų, nebesulaukusių šio atsiprašymo, vardais.

Virtinė institucijų jau anksčiau atsiprašė už tai, kad nesiėmė reikiamų žingsnių. Tai padarė ir Australijos katalikų lyderiai, išreiškę apgailestavimą dėl Bažnyčios „gėdingos“ seksualinės prievartos prieš vaikus ir jos dangstymo istorijos. 

Anot Karališkosios komisijos, septyni procentai Australijos katalikų kunigų 1950–2010 metais buvo kaltinami seksualine prievarta, tačiau šie kaltinimai nebuvo ištirti, o vaikai buvo ignoruojami ar netgi sulaukdavo bausmės. 

Keli įtakingi Australijos Katalikų Bažnyčios nariai buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn už seksualinės prievartos dangstymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip

Kaip  portretas
Kaip lengva gyvent ant sito svieto vokietija iszudziusi milijonus gyventoju po karo islemena mes atsiprasom ir viesiems gerai o ar gerai aukoms rusija su savo nkvd iszudziusi milijonus zmoniu net ir dabar pries pasauli neistare zodzio mes atsiprasom matyt zada ir toliau zudyti ta ir daro o ar lengviau aukom manau aukom butu lengviau jei atsakingi asmenys butu nubausti uz nusikaltimus tarp ju ir buvusiu valdziu atstovai nes jie yra bendrininkai tu nusikaltimu del to kad turedami galia ju nesustabde
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių