Arabų koalicija paskelbė dviejų parų paliaubas Jemene

  • Teksto dydis:

Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, remianti Jemeno vyriausybės kovą su Irano palaikomais sukilėliais, paskelbė 48 valandų paliaubas, prasidėsiančias Jemene šeštadienį, sakoma karalystės naujienų agentūros SPA tinklapyje paskelbtame pranešime.

„Buvo nuspręsta pradėti 48 valandų paliaubas nuo 12 val. Jemeno (11 val. Lietuvos) laiku šeštadienį“, – sakoma koalicijos pranešime. Be to, jame teigiama, kad paliaubos gali būti atnaujintos, jei husių sukilėliai ir jų sąjungininkai laikysis susitarimo ir leis į apsuptus miestus pristatyti pagalbos siuntas.

Koalicijos pranešimas pasirodė po to, kai Jemeno prezidentas Abedrabbo Mansouras Hadi (Abedrabas Mansuras Hadis), šiuo metu gyvenantis Rijade, paprašė Saudo Arabijos karaliaus Salmano nutraukti ugnį, sakoma pranešime.

„Koalicijos pajėgos laikysis paliaubų“, – sakoma jame, tačiau taip pat perspėjama, kad koalicija atsakys į bet kokius sukilėlių arba buvusiam prezidentui Ali Abdullah Salehui (Aliui Abdulai Salehui) ištikimų karių kovinius veiksmus toje teritorijoje.

Taip pat bus vykdoma laivyno ir oro „blokada“, o virš Jemeno teritorijos skraidys karo lėktuvai.

Koalicija remia A.M.Hadžio vyriausybei ištikimas pajėgas nuo 2015 metų kovo.

Sukilėliai dar nepranešė, ar ruošiasi laikytis naujų paliaubų.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) savo ruožtu paskelbė paliaubas, kurios turėjo įsigalioti ketvirtadienį, tačiau penktadienį kovos vėl paaštrėjo ir viltys, kad kariaujančios šalys nutrauks ugnį, išblėso.

JAV diplomatijos vadovas po susitikimo su husių derybininkais Omane sakė, kad jie buvo pasirengę apžvelgti paliaubų planą, tačiau A.M.Hadi vyriausybė nurodė nežinanti apie jokią naują taikos iniciatyvą.

Nuo ketvirtadienio per sukilėlių ir vyriausybės pajėgų susirėmimus trečiame pagal dydį Taizo mieste jau žuvo daugiau kaip 50 žmonių, nurodė medikų ir kariuomenės šaltiniai.

Jungtinių Tautų duomenimis, arabų koalicijos karinės kampanijos pradžios praeitais metais Jemene žuvo per 7 tūkst. žmonių, o apie 37 tūkst. buvo sužeisti.


Šiame straipsnyje: Jemenaspaliauboskaraskoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių