Antrasis derybų dėl Sirijos ratas proveržio neatnešė

  • Teksto dydis:

Sirijos režimo ir sukilėlių atstovai ketvirtadienį nepasiekė jokio proveržio per ketvirtadienį Kazachstane vykusias derybas, o svarbų vaidmenį šiose pastangose atliekanti Rusija, Turkija ir Iranas stengėsi užtikrinti, kad būtų laikomasi trapių paliaubų.

Šis Sirijos konflikto šalių susitikimas buvo jau antras derybų Astanoje ratas, surengtas prieš naujas Jungtinių Tautų organizuojamas derybas Ženevoje vasario 23 dieną.

Tačiau vyriausybės delegacijos ir sukilėlių tiesioginių derybų nebuvo, taip pat nebuvo paskelbta jokio bendro pranešimo po 40 minučių trukmės galutinio susitikimo, kuriame dalyvavo visos šalys.

Vis dėlto režimo sąjungininkės Rusija ir Iranas bei sukilėlius remianti Turkija išpildė ankstesnė pažadą įkurti bendrą stebėsenos grupę, prižiūrėsiančią, kaip laikomasi prieš šešias savaites paskelbtų netvirtų paliaubų karo nuniokotoje Sirijoje.

„Paliaubų laikymosi klausimas yra sprendžiamas, ir tikimės taip pat išspręsti politinius klausimus“, – sakė rusų tarpininkas Aleksandras Lavrentjevas.

Sukilėlių vyriausiasis derybininkas Mohammadas Alloushas (Mohamedas Alušas) nurodė, kad per šį susitikimą „nebuvo pasiekta nieko praktiška“, bet teigė, kad ginkluotoji opozicija sulaukė kelių Maskvos pažadų.

Rusija pažadėjo liautis bombarduoti opozicijos kontroliuojamas teritorijas ir padėti spausti, kad būtų paleisti politiniai kaliniai. Be to, Maskva įsipareigojo pateikti „kalendorių“, kad bus baigta režimo pajėgų vykdoma Rytų Gutos rajono apsiaustis netoli Damasko.

Šio renginio pagrindinė šalininkė Rusija tvirtino, kad derybos Astanoje yra įžanga į kitą savaitę vyksiančias JT vadovaujamas derybas Šveicarijoje, nors kai kurie apžvalgininkai kėlė prielaidą, kad Maskva tiesiog stengiasi atriboti Vakarus nuo šio proceso.

Maskva stiprino savo vadovaujamą vaidmenį tęsti derybas dėl taikos Sirijoje, kai rusų karinė intervencija padėjo pakreipti nuo 2011 metų besitęsiantį konfliktą prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vyriausybės naudai.

„Susitikimas Astanoje nutiesė kelią į kitą konferenciją Ženevoje“, – sakė Sirijos režimo vyriausiasis derybininkas Basharas al Jaafari (Bašars Džaafaris). Tačiau jis kaltino Turkiją ir jos remiamus sukilėlius dėl nesugebėjimo parengti galutinio pranešimo.

„Laikas sustiprinti pastangas“

Irano užsienio reikalų viceministras Hosseinas Jaberi Ansari (Hoseinas Džaberis Ansaris) sakė, kad derybų dalyviai tebėra „sudėtingo kelio pradžioje“.

Šis pareigūnas, vadovavęs savo šalies delegacijai, sakė, kad šalys vėl susitiks „greičiau negu po mėnesio“ Astanoje, Maskvoje, Teherane arba Ankaroje.

Per pirmąsias derybas Astanoje sukilėliai atsisakė tiesiogiai kalbėtis su režimu. Tąsyk irgi nebuvo pasiekta jokio reikšmingo proveržio.

Dar prieš prasidedant naujausioms deryboms Astanoje JT pasiuntinys Staffanas de Mistura (Stafanas de Mistura) apsilankė Maskvoje ir susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu bei gynybos ministru Sergejumi Šoigu.

„Dabar laikas sustiprinti pastangas normalizuoti politinį procesą Sirijoje“, – S.de Misturos žodžius S.Lavrovui citavo Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

B.al Assadas, ketvirtadienį kalbėdamasis su Prancūzijos žiniasklaida, neparodė esantis linkęs daryti kokių nors nuolaidų.

Savo interviu radijui „Europe 1“ ir televizijoms TF1 bei LCI jis sakė sieksiantis susigrąžinti visą Sirijos teritoriją ir pabrėžė, kad tai yra „bet kurios vyriausybės pareiga“.


Šiame straipsnyje: astanaSirijakarasderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių