Afganistane ginkluoti užpuolikai atakavo nacionalinio transliuotojo biurą

  • Teksto dydis:

Afganistano rytiniame Džalalabado mieste ginkluoti mirtininkai sprogdintojai trečiadienį atakavę nacionalinio radijo ir televizijos biurą, nužudė šešis žmones per susišaudymą ir sprogimus pastate, kuriame buvo įstrigusių žurnalistų, pranešė pareigūnai ir liudininkai.

Dar 17 žmonių sužeista per keturias valandas trukusią ataką – naujausią virtinėje išpuolių prie žiniasklaidos darbuotojus šioje konfliktų draskomoje šalyje.

Atsakomybės dėl šios atakos Nangarharo provincijos sostinėje neprisiėmė jokia sukilėlių grupuotė, bet ši provincija laikoma džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) židiniu, į kurį praėjusį mėnesį JAV kariai numetė didžiausią nebranduolinę bombą.

„Keturi užpuolikai šį rytą įėjo į RTA (Afganistano radijo ir televizijos) pastatą. Vienas susisprogdino prie vartų, kur žuvo ir sargybinis; kiti trys įsiveržė į pastatą, bet buvo nukauti mūsų saugumo pajėgų per keturias valandas“, – sakė žurnalistams Nangarharo gubernatorius Gulabas Mangalas.

„Žuvo šeši žmones, – keturi civiliai ir du policininkai, sužeista dar 17“, – pridūrė jis, kaltindamas dėl šio išpuolio „Islamo valstybę“. Pasak vieno medikų, daugelis jų turi šautinių žaizdų.

Vienas RTA fotografas sakė pabėgęs iš pastato iškart, kai prasidėjo šaudymas, bet daug jo kolegų liko viduje, kol užpuolikai buvo nukauti.

IS aktyviai veikia Nangarharo provincijole, kurios sostinė yra Džalalabadas.

Praėjusį mėnesį JAV kariuomenė Nangarhare numetė didžiausią savo turimą nebranduolinę bombą GBU-43/B, pramintą „Visų bombų motina“. Per šį antskrydį žuvo dešimtys IS kovotojų.

Bomba sukėlė atgarsius visame pasaulyje: kai kas piktinosi, kad Afganistanas esą naudojamas kaip šio ginklo bandymo poligonas ir kad ginklas buvo panaudotas prieš kovotojų grupuotę, kuri laikoma mažesne grėsme negu atsigaunantis Talibanas.

Kaip nurodo Afganistane dislokuotos JAV pajėgos, dėl dezertyravimo ir pastarojo meto nuostolių mūšių laukuose vietos IS kovotojų sumažėjo nuo 3 tūkst. iki daugiausiai 800.

Žiniasklaidai pavojinga šalis

Pranešama, kad Pentagonas paprašė Baltųjų rūmų nusiųsti į Afganistaną dar kelis tūkstančius karių, kad būtų pajudėta iš kovos su Talibanu aklavietės.

Šiuo metu Afganistane yra maždaug 8,4 tūkst. amerikiečių karių ir dar 5 tūkst. karių iš NATO sąjungininkių, kurie daugiausia atlieka patariamąjį vaidmenį. Prieš šešerius metus šioje šalyje buvo daugiau kaip 100 tūkst. JAV karių.

Trečiadienio ataka yra naujausias karinis afganų žiniasklaidos objekto puolimas. Kalbant apie žuvusius žurnalistus, 2016 metai Afganistanui buvo kruviniausi per visą istoriją, nurodo Afganų žurnalistų saugumo komitetas (AŽSK), pažymėdamas, kad ši šalis yra antra pavojingiausia žurnalistams po Sirijos.

AŽSK duomenimis, pernai Afganistane buvo nužudyta mažiausiai 13 žurnalistų, mažiausiai dėl dešimties jų žūties kaltas Talibanas.

Pernai sausį per Talibano mirtininko išpuolį Kabule žuvo septyni populiarios televizijos „Tolo“, dažnai kritikuojančios sukilėlius, darbuotojai. Talibanas pareiškė, kad tai buvo kerštas už „propagandos“ prieš juos „skleidimą“.

Savo mastu tas išpuolis buvo didžiausias prieš afganų žiniasklaidos organizaciją nuo 2001 metų, kai Talibanas buvo nušalintas nuo valdžios.

JAV žvalgybos agentūrų vadovas Danas Coatsas (Danas Koutsas) praėjusią savaitę perspėjo, kad saugumo situacija „beveik neabejotinai blogės ir 2018 metais, net ir nuosaikiai padidinus karinę JAV pagalbą“.

JAV vadovaujamos pajėgos Afganistane kovoja beveik 16 metų; vyksta ilgiausias visų laikų Amerikos karas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių