Afganistane per dvasininkų susitikimą nugriaudėjus sprogimui žuvo 40 žmonių

  • Teksto dydis:

Kabule per dvasininkų susitikimą antradienį nugriaudėjus sprogimui žuvo mažiausiai 40 žmonių, pranešė pareigūnai.

Tai buvo viena daugiausiai gyvybių nusinešusių atakų Afganistano sostinėje per kelis pastaruosius mėnesius.

Per incidentą buvo sužaloti 60 asmenų, sakė Sveikatos ministerijos atstovas Wahidas Majrohas (Vahidas Madžrohas). Sprogimas įvyko per Ulemų (islamo teisės ir teologijos žinovų) tarybos susitikimą, surengtą paminėti pranašo Muhammado (Muhamado) gimtadienį.

Sprogdintojui mirtininkui pavyko prasmukti į salę, kur buvo susirinkę šimtai religiją tyrinėjančių mokslininkų ir dvasininkų, nurodė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Najibas Danishas (Nadžibas Danišas).

Kol kas atsakomybės už šį sprogdinimą neprisiėmė nė viena grupuotė, tačiau tiek Talibanas, tiek džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vietos padalinys praeityje yra surengę atakų prieš teologijos žinovus, palaikančius ryšius su vyriausybe.

IS prisiėmė atsakomybę už birželį Afganistano sostinėje surengtą sprogdinimą, kuriuo taikytasi į šalies įtakingiausius dvasininkus. Tąkart žuvo mažiausiai septyni asmenys, o dar 20 žmonių buvo sužeisti.

Ulemų taryba paskelbė fatvą, nurodančią, kad mirtininkų atakos yra „haram“ – draudžiamos pagal islamo teisę, ir paragino pradėti taikos derybas.

IS sakė, kad taikėsi į „tironiškus dvasininkus“, bendradarbiaujančius su JAV remiama vyriausybe.

Talibanas neigė prisidėjęs prie birželio atakos, tačiau grupuotė irgi pasmerkė Ulemų tarybą.

Abi grupuotės nori nuversti JAV remiamą vyriausybę ir įvesti Afganistane griežtą islamo režimo formą, tačiau jos smarkiai nesutaria dėl lyderių ir ideologijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kirvukui

Kirvukui portretas
Ten nebus tvarkos nes smegenys mehanizmo vakaruose! O tu kirvuk mišprotėlis geras nėra jokiu abejoniu.

Kirvis

Kirvis portretas
Prakeikti barzdoti laukiniai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių