Abejingumas kainuoja labai brangiai

Situacija dėl JAV Kalifornijos valstijoje esančios Orovilio užtvankos tebėra įtempta. Nors inžinieriai sako, kad jiems pavyko nusausinti Orovilio tvenkinį tiek, kad naujos liūtys nesukeltų pragaištingo potvynio, statiniui prireiks brangiai kainuosiančio remonto.

Pasirodo, Kalifornijos valdžia dvylika metų žinojo apie pavojų, kurį kelia užtvanka, tačiau nieko nedarė.

Smarkios liūtys

Katastrofiška padėtis aukščiausioje JAV Orovilio užtvankoje (235 m aukščio), kuri yra apie 120 km į šiaurę nuo Kalifornijos valstijos sostinės Sakramento, susiklostė tada, kai ilgus metus sausrą kentusi valstija sulaukė neįprastai gausaus kritulių kiekio.

Orovilio tvenkinys, kuris ilgą laiką buvo stipriai nusekęs, po kelių savaičių liūčių prisipildė vandens, kurio lygis viršijo leistinas normas ir ėmė tekėti per XX a. septintajame dešimtmetyje statytos užtvankos viršų – tiksliau, per specialiai šio statinio viršuje įrengtą avarinį vandens išleidimo lataką.

Viskas būtų gerai, jeigu vandens, bėgančio per avarinį išleidimo kanalą, kiekis nebūtų toks didelis.

Tekėdama žemyn nuo skardžio potvynio banga ne tik išplovė dalį grunto palei užtvanką, dėl to kilo pavojus viso statinio stabilumui, bet ir apgadino pagrindinį užtvankos vandens išleidimo kanalą – betonu grįstame kanale atsivėrė didžiulė išgrauža, kuri nukreipė vandens srautą į šoną, dėl to jis ėmė graužti kitą šlaitą.

Staigi evakuacija

Matydami, kad milžiniško vandens srauto negali sukontroliuoti, pareigūnai savaitės pradžioje nurodė evakuoti miestus, esančius palei Plunksnų upę. Iš viso namus turėjo palikti daugiau nei 200 tūkst. žmonių. Daugelis jų prisiglaudė prieglaudomis tapusiose mokyklose.

Pagrindiniu lataku nuo sekmadienio buvo išleidžiama po 2 830 kub. m vandens per sekundę. Nors vandens ežere lygis pamažu mažėjo ir galiausiai vanduo nustojo tekėti per užtvankos viršų, pagrindiniame kanale esanti išgrauža kėlė pavojų, kad kanalas gali sugriūti.

Tokiu atveju galėjo kilti didelis cunamis, kuris būtų užliejęs teritoriją palei Plunksnų upę. Mat vandens išleidimo kanalas – vienas iš pagrindinių instrumentų, kuriuo reguliuojamas vandens lygis tvenkinyje.

Laimei, blogiausio scenarijaus pavyko išvengti – kanalas nesugriuvo, buvo tik stipriai apgadintas.

Federalinė pagalba

Užtvankos tvirtinimo darbams buvo sutelktos gausios pajėgos – pareigūnai pažymėjo, kad pirmiausia reikėjo apsaugoti avarinio kanalo šlaitus, kad šie toliau neirtų, jeigu liūtys tęsis ir tvenkinys vėl prisipildys vandens, kuris liesis per viršų.

Dėl to į atsivėrusias daubas buvo pilami akmenys, o tada tvirtinti betonu. Šioje operacijoje dalyvavo didžiuliai sunkvežimiai ir sraigtasparniai.

Negana to, reikėjo patikrinti visą užtvanką, ypač pagrindinį kanalą. Mat meteorologai prognozuoja, kad Kalifornijoje ir šį savaitgalį pliaups kaip iš kibiro.

Kalifornijos valstijos gubernatorius Jerry Brownas finansinės pagalbos kreipėsi į JAV vyriausybę.

Donaldo Trumpo administracija sutiko patenkinti šį prašymą ir paskelbė valstijoje ekstremalią situaciją – iš viso šiai krizei suvaldyti iš federalinio biudžeto bus skirta 162,3 mln. JAV dolerių. Anot D.Trumpo atstovų, šalies vadovas asmeniškai daug dėmesio skyrė šiai problemai.

Ignoravo įspėjimus

Amerikiečių žiniasklaida paskelbė, kad prieš dvylika metų Kalifornijos valdžia buvo įspėta apie tai, kad Orovilio užtvanka gali neatlaikyti didelio vandens kiekio.

Įdomiausia, kad dar tada aktyvistai atkreipė dėmesį būtent į tai, kad didelio vandens susikaupimo Orovilio tvenkinyje atveju gali neišlaikyti vandens išleidimo latakai.

Nepaisant to, jokie užtvankos konstrukcijos sutvirtinimai taip ir nebuvo atlikti, nes pareigūnai nelaikė jų prioritetiniais.

Gubernatorius J.Brownas teisinosi, esą jo niekas neinformavo apie 2006 m. gautą įspėjimą dėl pavojingos situacijos Orovilio užtvankoje. Tačiau, anot amerikiečių žiniasklaidos, pats J.Brownas šių metų sausį neįtraukė Orovilio užtvankos į sąrašą objektų, kuriems yra būtina rekonstrukcija.

Jeigu užtvanka būtų buvusi tame sąraše, jai rekonstruoti lėšų būtų galima gauti iš D.Trumpo patvirtinto JAV infrastruktūros gerinimo fondo, turinčio 100 mlrd. JAV dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Čia smulkmė, blogiau bus kai skalūnų gręžiniai ims sproginėt, kai žemė prasivers.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių