7,7 balo žemės drebėjimas Ramiajame vandenyne sukėlė cunamį

  • Teksto dydis:

Atokiame Ramiojo vandenyno regione penktadienį įvykęs 7,7 balo žemės drebėjimas sukėlė nedidelį cunamį prie Vanuatu.

Perspėjimų apie cunamius Ramiajame vandenyne centras (PTWC) skelbė, kad Vanuatu gali kilti iki vieno metro aukščio bangos, bet galiausiai prie šio salyno Lenakelio uostamiesčio užfiksuotos mažiau nei pusės metro bangos.

Mažesnės bangos užregistruotos kitose Vanuatu pakrantėse ir Naujojoje Kaledonijoje, kur cunamio pavojus jau atšauktas.

Havajuose įsikūręs PTWC skelbė, kad prie Fidžio, Kiribačio, Papua Naujosios Gvinėjos, Guamo ir kitų Ramiojo vandenyno salų gali susidaryti iki 0,3 m bangos.

JAV geologijos tarnyba (USGS) pranešė, kad žemės drebėjimo židinys buvo netoli Ištikimybės salų, 37 km gylyje.

Epicentras yra į pietvakarius nuo Fidžio, į šiaurę nuo Naujosios Zelandijos ir į rytus nuo Australijos, kur Koralų jūra susisiekia su Ramiuoju vandenynu.

Naujosios Kaledonijos pareigūnai dėl cunamio pavojaus buvo nurodę evakuoti žmones iš pakrančių, buvo įjungtos įspėjamos sirenos.

Žemės drebėjimai yra dažni vadinamajame Ramiojo vandenyno ugnies žiede – didelio seisminio ir vulkaninio aktyvumo lanke aplink Ramųjį vandenyną.

Anksčiau šį mėnesį Japonijos centriniame regione įvykus galingam žemės drebėjimui, žuvo vienas žmogus, o dar dešimtys buvo sužeisti.

Balandžio mėnesį prie rytinės Filipinų pakrantės įvykus 6,2 balo žemės drebėjimui buvo paskelbtas cunamio pavojus, evakuoti vienos atokios salos pakrančių gyventojai, bet pranešimų apie padarytą žalą nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių