Žudynės mokykloje – „Pakistano Rugsėjo 11-oji“

  • Teksto dydis:

Vienoje Pakistano mokyklų surengtos žudynės yra „Pakistano 9/11“, pareiškė penktadienį vyriausiasis šios šalies užsienio politikos pareigūnas, kuris pabrėžė, kad 149 gyvybes nusinešęs išpuolis pakeis valstybės požiūrį į kovą su terorizmu.

Išpuolis kariškių išlaikomoje mokykloje šalies šiaurės vakarų mieste Pešavare pašiurpino visą pasaulį ir skatina parūpinti greitą atpildą grupuotei „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP), kuri prisiėmė atsakomybę už šį kruviną veiksmą išpuolį.

Sartajas Azizas (Sartažas Azizas), premjero Nawazo Sharifo (Navazo Šarifo) patarėjas užsienio politikos ir nacionalinio saugumo srityje, pabrėžė, kad šis išpuolis, mirtingiausias teroro aktas Pakistano istorijoje, reiškia, jog „žaidimas bus keičiamas“.

„Tai sukrėtė iki širdies gelmių sukrėtė visą Pakistano visuomenę, ir daugeliu požiūrių tai reiškia slenkstį mūsų kovos su terorizmu strategijoje“, – pasakė jis interviu naujienų agentūrai AFP.

„Kaip 9/11 (rugsėjo 11-oji) visam laikui pakeitė JAV ir pasaulį, ši 16/12 (gruodžio 16-oji) yra mūsų mini 9/11“, – pažymėjo S.Azizas.

Pakistanas senokai kaltinamas dvigubu žaidimu ginkluotų grupuočių atžvilgiu – palaiko vienas, kuriomis tikisi pasinaudoti savo strateginiams tikslams, ypač Afganistane ir Kašmyre, o su kitomis kovoja.

Tačiau, anot S.Azizo, tokiam požiūriui dabar – galas po antradienio, kai iki dantų ginkluoti banditai mokykloje ėjo iš klasės į klasę ir šaudė moksleivius.

„Skirtingas požiūris, kai vienas grupes norima persekioti, o kitas grupes nenorima, iš esmės išnyko, – sakė jis. – Pagaliau suprasta, kad jos remia viena kitą, ir jeigu taip elgiamasi, sukuriama erdvė, kuri ateityje gali tapti grėsminga. Taigi, žaidimas keičiamas“.

TTP per septynerius metus sukilimo nužudė tūkstančius žmonių bet išpuolis Pešavare yra iš esmės kitoks.

„Buvo užpulti vaikai, ir į jau sužeistus vaikus jie vėl šaudė, kad nužudytų“, – kalbėjo S.Azizas.

Jau artimiausiomis dienomis laukiama egzekucijų, per kurias mirties bausme nuteistus kovotojus bus pradėta karti. Premjeras Po žudynių Pešavare N.Sharifas atšaukė moratoriumą egzekucijoms nuteistiesiems už terorizmą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių