„WikiLeaks“ įkūrėjas sutinka dalyvauti apklausoje dėl išžaginimo

  • Teksto dydis:

Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as (Džulianas Asandžas) sutinka nuo spalio 17-osios susitikti su Švedijos tyrėjais Ekvadoro ambasadoje Londone ir atsakyti į jų klausimus apie įtariamą išžaginimo incidentą, antradienį pranešė Ekvadoro teisingumo pareigūnai.

Šis Australijos pilietis Ekvadoro ambasadoje gyvena nuo 2012 metų birželio, kai pasiprašė prieglobsčio šioje atstovybėje, siekdamas išvengti ekstradicijos iš Didžiosios Britanijos į Švediją. Pastaroji tiria dviejų moterų kaltinimus, esą J. Assange'as jas išprievartavęs.

Ekvadoro prokurorui Wilsoui Toaingai (Vilsonui Toaingai) buvo patikėta paimti J. Assange'o pranešimą, kuriame bus pateikti atsakymai į Švedijos pareigūnų iš anksto užduotus klausimus. Švedijos pareigūnės dalyvaus šiame procese.

„Toainga paims pranešimą, pagrįstą Švedijos teisingumo ministerijos pateiktu klausimų sąrašu“, nurodė Ekvadoras ir pridūrė, kad šiam prokurorui taip pat bus patikėta atlikti „galimą (J. Assange'o) kūno skysčių paėmimą“.

Dviem Švedijos pareigūnėms – prokurorei Ingrid Isgren ir policijos pareigūnai Ceciliai Redell (Sesilijai Redel) – suteiktas leidimas dalyvauti šiame procese, prasidėsiančiame spalio 17 dieną, sakoma pranešime.

Generalinė prokuratūra pažymėjo, kad Švedijos suformuoti klausimai nebūtinai bus pateikti J. Assange'ui tą pačią dieną.

Švedijos prokurorai, su kuriais antradienį susisiekė naujienų agentūra AFP, nekomentavo Ekvadoro pranešimo.

45 metų J. Assange'as neigia kaltinimus dėl išžaginimo ir baiminasi, kad Švedija siekia jį išduoti Jungtinėms Valstijoms. Vašingtonas pageidauja jį teisti už didžiulio įslaptintų JAV karinių ir diplomatinių dokumentų paketo paviešinimą.

Viešumo aktyvistas anksčiau sveikino pasiūlymą, kad Švedijos prokurorai atvyktų į Londoną paimti jo parodymų.

Gegužę Švedijos teismas patvirtino J. Assange'o tarptautinį arešto orderį ir atmetė vienos Jungtinių Tautų darbo grupės išvadą, kad jo laikymas Ekvadoro ambasadoje tapatus savavališkam sulaikymui.

Didžioji Britanija taip pat atmetė šią neprivalomą JT grupės išvadą.

Penktadienį sprendimą dėl australo arešto orderio turėtų priimti Švedijos apeliacinis teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių