Vokietija bando įminti Miuncheno užpuoliko mįslę

  • Teksto dydis:

Tyrėjai sekmadienį bando perprasti, kas dėjosi Davido Ali Sonboly (Davido Alio Sonbolio) – paauglio, įvykdžiusio vieną kruviniausių Vokietijos išpuolių, – galvoje.

D.A.Sonboly penktadienio siautėjimas Miuncheno parduotuvių centre privertė paskelbti terorizmo pavojų, nuogąstaujant, kad Vokietija šiemet, po Prancūzijos ir Belgijos, tapo „Islamo valstybės“ (IS) taikiniu.

Tačiau po kratos Vokietijos ir Irano pilietybes turėjusio D.A.Sonboly namuose tyrėjai šeštadienį atmetė bet kokias sąsajas su tais džihadistais.

Iš 9 mm kalibro pistoleto 18-metis D.A.Sonboly nušovė devynis žmones, daugiausia – paauglius, o paskui nusižudė šūviu į galvą.

Dar 35 žmonės buvo sužeisti, 11 iš jų – sunkiai, rodo nauji skaičiai, kuriuos sekmadienį paskelbė Miuncheno policija. Į sužeistųjų skaičių yra įtraukti ir tie, kas patys susižeidė bėgdami.

Nusikaltimą planavo metus

Policija taip pat nurodė, kad D.Ali Sonboly savo nusikaltimą planavo metus.

„Jis (šaudynes) rengė vienus metus“, – spaudos konferencijoje sakė Bavarijos policijos viršininkas Robertas Heimbergeris ir pridūrė, kad D.Ali Sonbolylankėsi šaudynių Vinendeno mokykloje vietoje, kurią fotografavo.

R.Heimbergeris taip pat nurodė, kad užpuolikas, kuris savo ginklą neteisėtai gavo turbūt tamsiojo interneto rinkoje, uoliai žaisdavo pirmojo asmens šaudykles, tokias kaip „Counter-Strike: Source“.

Nors tyrėjai atmetė ryšį su IS, tyrimas iškėlė kitą tamsų scenarijų – įkyrią smurto idėją turėjusio jaunuolio, kuris jauno amžiaus aukas į nusikaltimo vietą viliojo internete.

D.A.Sonboly tikriausiai įsilaužė į vienos mergaitės paskyrą ir pasinaudodamas ja viliojo aukas penktadienį 16 valandą (17 val. Lietuvos laiku) ateiti į „McDonald's“ restoraną, kur jos tikėjosi gauti talonus nuolaidoms, sakė Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere‘as (Tomas de Mezjeras), kuris tai pavadino „ypač gudriu“ metodu.

Savo ruožtu vyriausiasis prokuroras Thomas Steinkrausas-Kochas (Tomas Šteinkrausas-Kochas) teigė, kad užpuolikas savo aukų konkrečiai nesirinko.

„Tai ne tas atvejis, kad jis būtų apgalvotai pasirinkęs“ žmones, kuriuos nušovė, trumpoje spaudos konferencijoje sakė T.Steinkrausas-Kochas.

Jis pridūrė, kad ryšium su šiuo nusikaltimu vis dar nerandama jokio politinio motyvo.

Motyvai tebėra neaiškūs

Tačiau po truputį aiškėjant vaizdui dėl to, kaip D.A.Sonboly planavo šaudynes, jo motyvai tebėra neaiškūs.

Tyrėjai sako, kad D.A.Sonboly, kuris su tėvais gyveno socialiniame būste, buvo depresyvus jaunuolis, apsėstas šaudynių ir smurtinių kompiuterinių žaidimų.

Tyrėjai rado dokumentų apie kraštutinių dešiniųjų fanatiką, baltųjų viršenybės šalininką Andersą Behringą Breiviką (Andersą Bėringą Breiviką), kuris 2011 metais Norvegijoje nužudė 77 žmones – lygiai penkeri metai prieš šaudynes Miunchene, ir mano, kad čia esama „akivaizdaus ryšio“.

Tačiau kas paskatino jį šaudynėms?

Kaimynai sako, kad D.A.Sonboly tėvai yra iraniečiai, taksi vairuotojas ir parduotuvės darbuotoja. Jie atvyko į Vokietiją 10-ajame dešimtmetyje, kaip prieglobsčio prašytojai.

Musulmonų šiitų kilmės D.A.Sonboly, kaip atrodo, atsivertė į krikščionybę ir taip gavo vardą Davidas.

Šeima gyveno pasiturinčiųjų rajone Maksforštate, tvarkingame socialiniame daugiabučiame, kuriame gyvena daugiausia imigrantų šeimos.

Viena idėja, kurią iškėlė laikraštis „Bild“, būtų ta, kad D.A.Sonboly mokykloje ujo turkai ir jis norėjo atkeršyti užsieniečiams.

Tarp žuvusiųjų yra trys turkai, kurių du turėjo dvigubą, įskaitant Vokietijos, pilietybę, vengras, kosovietis, graikas ir asmuo be pilietybės, rodo naujausi duomenys.

Aš vokietis, aš čia gimiau!“

Penktadienį padarytame vaizdo įraše matomas numanomas užpuolikas ant prekybos centro daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės stogo, besiplūstantis su vyru balkone netoliese.

„Aš vokietis, aš čia gimiau!“ – atsako užpuolikas, kai tas vyras iškeikia jį užsieniečius reiškiančiais žodžiais.

Šeštadienį pareigūnai sakė, kad D.A.Sonboly sirgo psichikos liga.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel šeštadienį pareiškė, kad Miuncheno miestas penktadienį išgyveno „siaubo naktį“.

Konkrečių aukų nesirinko

18-metis užpuolikas, kuris penktadienį Miunchene nušovė devynis žmones, konkrečiai savo aukų nesirinko, sekmadienį sakė vyriausiasis prokuroras Thomas Steinkrausas-Kochas (Tomas Šteinkrausas-Kochas).

„Tai ne tas atvejis, kad jis būtų apgalvotai pasirinkęs“ žmones, kuriuos nušovė, trumpoje spaudos konferencijoje sakė T.Steinkrausas-Kochas.

Atstovas pridūrė, kad ryšium su šiuo nusikaltimu vis dar nerandama jokio politinio motyvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių