Vėl paaštrėjęs konfliktas dėl Kašmyro persikėlė į Bolivudą

Pastarosiomis savaitėmis auga įtampa tarp Indijos ir Pakistano. Dėl Himalajų regione esančios vaizdingos Kašmyro teritorijos valstybės nesutaria jau septynis dešimtmečius. Kas kartą paaštrėję santykiai priverčia nerimauti visą pasaulį, nes niekas negali būti tikras, kokių veiksmų imsis abi branduolinius ginklus turinčios šalys. Šį kartą konfliktas jau persikėlė ir į Bolivudą, kuris nebepageidauja Pakistano aktorių ir technikų.

Prie pasienio punkto, esančio šalia Kašmyro teritorijos, pasižiūrėti įspūdingos Indijos ir Pakistano vėliavų nuleidimo ceremonijos, išskirtinių šalių eisenų ir rankų paspaudimu pasibaigiančio ritualo kiekvieną dieną susirenka tūkstančiai žmonių abiejose sienos pusėse. Vis dėlto dėl paaštrėjusių Pakistano ir Indijos santykių praėjusią savaitę vieną kartą šis renginys ir ritualas buvo atšauktas, o dar veiną kartą žiūrovai iš Pakistavo pusės bandė akmenimis apmėtyti Indijos karius.

Paskutinis smurto protrūkis prasidėjo Indijos administruojamoje Kašmyro dalyje po išpuolių prieš Indijos karius ir smurtu pasibaigusių protestų. Rugsėjį ginkluota užpuolikų grupė nužudė 19 Indijos karių. Indijos pareigūnai neabejoja, kad jie atvyko iš Pakistano administruojamos teritorijos pusės.

Pakistanas tokius kaltinimus paneigė. Praėjus savaitei Indijos kariai užpuolė Pakistaniečių karinį postą.

Nors šalys beveik septynis dešimtmečius reguliariai pasikeičia ugnimi, tai pirmas kartais, kai Indijos pareigūnai viešai pripažįsta įvykdę tokį užpuolimą. Paskutinėmis savaitėmis Indija su Pakistanu šūviais pasikeičia vos ne kas dieną.

Be to, Indijos kontroliuojamoje Kašmyro pusėje dešimt savaičių vyko prieš valdžią sutelkti protestai. Jie buvo žiauriai numalšinti. Per protestuotojų ir vyriauisybės pajėgų susirėmimus žuvo beveik 90 žmonių.

Indijos kariai paskutinėmis savaitėmis kovoja ir su ginkluotais asmenimis, kuriuos vadina sukilėliais. Protestai ir žiaurus kariuomenės atsakas į juos, įvesta komendanto valanda pastaruoju metu visiškai paralyžiavo Indijos administruojamos Kašmyro teritorijos gyvenimą. Parduotuvės, mokyklos ir bankai kol kas uždaryti, o telefono ir interneto ryšys veikia su dideliais pertrūkiais.

Ekspertai teigia, kad dabar tarp Pakistano ir Indijos išaugusi įtampa neperaugs į karinius veiksmus, nes abi šalys dėl jų nenorėtų būti atstumtos tarptautinės bendruomenės.

Indijos premjeras Narendra Modis siekia plėsti vystymąsi, bet ne karinę galią. Pakistanas, kuriame jaučiama premjero Nawazo Sharifo ir kariuomenės vadovo konkurencija, šiuo metu per silpnas įsivelti į konfliktą su, anot analitikų, daug stipresne kaimyne Indija.

Pakistano ir Indijos konfliktas persikėlė ir į Bolivudą. Mėnesio pradžioje pagrindinė Bolivudo kompanija paskelbė, kad iki kol šalių santykiai nesusinormalizuos, Pakistano aktoriai ir technikai negalės dirbti Bolivudo juostuose, kurių šioje industrijoje yra tikrai nemažai.

Indijos kino industrijos asociacijos vadovas netgi pareikalavo, kad šalies valdžia visus Bolivude dirbančius pakistaniečius išvarytų iš šalies. Su tokiu sprendimu nesutinkantys indų aktoriai buvo plačiai pasmerkti visuomenės.

Baltieji rūmai, reaguodami į paskutinius senų Pietų Azijos priešių nesutarimus, kreipėsi į Pakistaną, kad ginkluotos grupės, kaltinamos mirtinu išpuoliu prieš Indijos karius, būtų pažabotos.

Kinija, kuri yra viena stipriausių gana izoliuoto Pakistano sąjungininkių, teigia suprantanti Islamabado interesus dėl Kašmyro, bet atskirai šalies vadovus perspėjo susitvarkyti su galbūt nepriklausomai veikiančiais kariniais daliniais.

Rusija, paskutiniu metu vis labiau suartėjus Indijai ir JAV, mezga vis šiltesnius ryšius su Pakistanu. Visai neseniai Rusijos ir Pakistano pajėgos surengė bendras pratybas. Buvo pasirodę ir gandų, kad jos vyko ginčytinose Kašmyro teritorijose, todėl tai praėjusį mėnesį sukėlė didelį Indijos valdžios pyktį, o Rusijos pareigūnai turėjo pasiaiškinti ir neigti tokius gandus.

Kašmyras – įspūdingo grožio teritorija Himalajų kalnų papėdėje. 1947 m. iš valdžios pasitraukus britams, jų didžiulė Pietų Azijos kolonija pasidalijo į musulmonų dominuojamą Pakistaną ir induistų dominuojamą Indiją.

Maždaug Kalifornijos dydžio Kašmyras norėjo būti nepriklausomas. Toks buvo labai trumpą laiką. Tais pačiais metais į šalį įsiveržė Pakistano pajėgos, kurios savo veiksmus grindė tuo, kad kašmyriečiai daugiausia išpažįsta islamą, kaip ir dauguma pakistaniečių.

Kašmyro valdžia į pagalbą kovoje su pakistaniečiais pasikvietė Indijos karius. Šis karas pasibaigė Kašmyro padalijimu Pakistanui ir Indijai.

Karas tarp Indijos ir Pakistano pasikartojo 1965 m. ir 1999 m., kai abi šalys siekė užimti visą Kašmyrą. Vien 1989 m. per susirėmimus tarp šalių žuvo 48 tūkst. civilių.

Įdomu tai, kad abiejų valstybių – tiek Indijos, tiek Pakistano – lyderiai ne kartą tvirtino, kad, jeigu kašmyras priklausytų tik vienai iš šalių, kašmyriečiai gyventų daug geriau ir oriau. Vis dėlto žmogaus teisių stebėtojai tiek Pakistano, tiek Indijos administruojamose Kašmyro dalyse nuolat užfiksuoja grubių žmogaus teisių pažeidimų: neteisėtų įkalinimų, smurto prieš civilius, žodžio laisvės apribojimų.

Indija nesutinka su Pakistano prašymu surengti referendumą, kuriame kašmyriečiai pasirinktų, kurios šalies priklausomybėje jie norėtų gyventi. Tačiau Pakistano valdžia kašmyriečiams suteiktų tik du variantus: Indija arba Pakistanas, bet ne Kašmyro nepriklausomybė.

Nepriklausomų apklausų duomenimis, maždaug pusė kašmyro gyventojų norėtų turėti laisvą savarankišką valstybę, nepriklausomą nuo nė vienos iš didžiųjų valstybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių