V. Putinas ir B. Obama susitarė stiprinti paliaubas Sirijoje

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir JAV vadovas Barackas Obama (Barakas Obama) pirmadienį kalbėdamiesi telefonu susitarė stiprinti paliaubas Sirijoje, kurios buvo paskelbtos abiejų šalių pastangomis, nurodė Kremlius.

„Lyderiai išsamiai aptarė padėtį Sirijoje, be kita ko, patvirtindami savo ketinimus skatinti Rusijos ir JAV inicijuoto kovos veiksmų nutraukimo toje šalyje (Sirijoje) režimą, taip pat užtikrinti humanitarinės pagalbos prieigą atitinkamuose rajonuose“, – sakoma Kremliaus pranešime.

V.Putinas taip pat pabrėžė, kad „nuosaikieji“ sukilėliai turi atsiriboti nuo džihadistų grupuočių „Islamo valstybės“ (IS) ir „al Nusra Front“.

Kremliaus vadovas ragino uždaryti Sirijos ir Turkijos sieną, per kurią esą toliau vyksta „kovotojų infiltracija ir ginklų tiekimas ekstremistams“, nurodoma pranešime.

JAV ir Rusijos sutartos dalinės paliaubos, įsigaliojusios vasario 27 dieną, dramatiškai sumažino smurtą didelėje Sirijos teritorijos dalyje ir padidino viltis, kad per derybas Ženevoje pavyks sudaryti ilgalaikę taikos sutartį, kuri užbaigtų kraujo liejimą.

Tačiau pastarąją savaitę suintensyvėjo kautynės prie antrojo didžiausio Sirijos miesto Alepo, privertusios pasitraukti dešimtis tūkstančių gyventojų. Dėl to opozicija reiškia abejones, ar prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) laikysis įsipareigojimų siekti politinio sprendinio konfliktui, dėl kurio pusę šalies gyventojų paliko savo namus, o dar per 270 tūkst. žmonių žuvo.

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas (Džošas Ernestas) sakė, kad pastarasis pokalbis telefonu suteikė „galimybę prezidentui (B.Obamai) dar kartą paraginti prezidentą Putiną panaudoti savo įtaką Assado režimui vykdyti įsipareigojimus, kurie buvo padaryti dėl kovos veiksmų nutraukimo“.

„Deja, matėme, kad kovos veiksmų nutraukimas išlieka trapus ir kad jam kyla vis didesnė grėsmę dėl režimo tebevykdomų pažeidimų“, – pridūrė jis.

Sirijos opozicija atšaukė savo „formalų dalyvavimą“ taikos derybose, protestuodama dėl vėl didėjančio smurto, bet liks Ženevoje ir galbūt tęs neoficialias diskusijas su tarpininkais, pirmadienį nurodė Jungtinių Tautų pasiuntinys.

Kremliaus pranešime sakoma, kad V.Putinas ir B.Obama pabrėžė, jog derybos Ženevoje yra labai reikšmingos. Abu lyderiai susitarė, kad jų saugumo tarnybos ir gynybos ministerijos glaudžiau bendradarbiaus sprendžiant Sirijos klausimą.

„Šiuo tikslu bus parengta naujų priemonių operatyviam reagavimui į vykstančius ugnies nutraukimo režimo pažeidimus“, – pridūrė Kremlius.

B.Obama taip pat padėkojo V.Putinui už Rusijos pagalbą pastangose, kurias vainikavo Sirijoje į suimto JAV piliečio Kevino Daweso (Kevino Deivso) paleidimas, nurodama Kremliaus pranešime.

Tas 33 metų vyras, kurį JAV federalinis tyrimų biuras įvardija kaip laisvai samdomą fotonaujienų žurnalistą, buvo pagrobtas 2012 metais po to, kai pateko į Sirija, perėjęs Turkijos sieną.

Pasak Maskvos, B.al Assado režimas amerikietį buvo suėmęs dėl „neteisėto patekimo į Siriją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių