Užgesintas džihadistų sukeltas gaisras sieros gamykloje

  • Teksto dydis:

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų sukeltas gaisras sieros gamykloje Irake netoli Mosulo ketvirtadienį buvo visiškai užgesintas, pranešė pareigūnai.

Džihadistams praėjusią savaitę padegus Mišrako chemijos įmonę, nuo toksiškų sieros garų mirė du civiliai, o šimtams kitų prireikė medikų pagalbos.

Su didžiulės gamyklos gaisru visą savaitę kovojo du šimtai federalinės policijos ir civilinės gynybos tarnybų narių, naujienų agentūrai AFP sakė civilinės gynybos pajėgų vadas Kadhemas Salmanas.

„Gaisras nuslopintas, tačiau 4,5 kvadratinių km ploto išdegė“, – sakė jis.

Irako pajėgos prieš 10 dienų pradėjo stambią puolimo operaciją atsikovoti Mosulą, antrą pagal dydį šalies miestą, kuris yra paskutinis didelis džihadistų bastionas šioje valstybėje.

IS kovotojai naudoja uždūmijimo taktiką: padeginėja naftos gręžinius, padangas ir, kaip dabar, chemijos gamyklą, taip siekdami prisidengti nuo Irako pajėgų ir jų sąjungininkų puolimo iš oro.

Gaisro gesinimas Mišrako sieros įmonėje buvo sudėtingas, nes „vėjo kryptys keisdavosi kartais ir septyniskart per dieną. Be to, liepsnas buvo sunku užgesinti, nes įmonės apylinkių gruntas sudarytas iš beveik grynos sieros.

Kai IS kovotojai susprogdino žalios naftos statines ant geltono sieros kalno, sudegė tikriausiai apie 1,5 mln. tonų šios medžiagos, AFP sakė federalinės policijos inžinierių korpuso vadas Luay Jawadas (Luajus Džavadas).

Gelbėtojų komandos iškasė apie 2,5 metro gylio griovį, kurį pripildė gesinimo putų, kad neleistų gaisrui plisti.

Jungtinės Tautos nurodė, kad Irako sveikatos direktoratas išnagrinėjo daugiau kaip tūkstantį atvejų, kai žmonių kvėpavimas buvo sutrikdytas keliose vietovėse į pietus nuo Mosulo, daugiausiai – kaimyninėje Kajaroje.

JT taip pat teigė, kad puolimo metu buvo pažeistas vandenvalos įrenginys, iš kurio nutekėjus chlorui apie 100 civilių prireikė medikų pagalbos.

JT Aplinkos apsaugos programa (UNEP) pasmerkė „išdegintos žemės taktiką“, vykdomą atsitraukiančių“ IS kovotojų.

„Deja, tai tik dar vienas atvejis, kai vykdomas masinis Irako aplinkos naikinimas per kelis dešimtmečius“, – pranešime sakė UNEP vadovas Erikas Solheimas.

„Šis besitęsiantis aplinkos niokojimas yra ilgalaikės tragedijos receptas. Jis paverčia gyvenimo sąlygas pavojingomis ir apgailėtinomis, jei ne neįmanomomis. Jis stums daugybę žmonių į beprecedentes pasaulio pabėgėlių gretas“, – sakė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių