Už islamo paniekinimą nuteisti trys krikščionių paaugliai

  • Teksto dydis:

Egipto teismas ketvirtadienį nuteisė tris koptų krikščionių paauglius, nuo 15 iki 17 metų amžiaus, penkerius metus kalėti už islamo paniekinimą – vieno mokyklos mokytojo nufilmuotame vaizdo įraše matyti, kaip jie tyčiodamiesi deklamavo musulmonų maldas.

Minjos provincijos vidurio Egipte teisėjas jaunesnį ketvirtą teisiamąjį, kuris yra 15 metų amžiaus, nusiuntė į nepilnamečių įkalinimo įstaigą nenurodytam laikui.

Teisiamo ketverto advokatas Maheras Naguibas (Maheras Nagibas) sakė, kad jo klientai, vidurinės mokyklos moksleiviai neketino įžeisti islamo, o tik šaipėsi iš egzekucijų, per kurias grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistai kirsdina savo belaisvius.

2015-ųjų sausį mobiliuoju telefonu darytame pusės minutės įraše rodoma, kaip vienas klūpantis moksleivis deklamuoja eiles iš Korano, o du kiti stovėdami jam už nugaros juokiasi. Vienas ranka mostelėjo klūpančiajam po kaklu tartum pjaudamas galvą.

Mokytojas, kuris taip pat matomas įraše, jau yra nuteistas kalėti trejus metus.

Minimi keturi moksleiviai kol kas nėra sulaikyti, advokatas M.Naguibas sakė apskųsiąs šį sprendimą.

„Jie nuteisti už islamo niekinimą ir religinės nesantaikos kurstymą, – sakė jis. – Teisėjas neparodė jokio gailestingumo. Jis skyrė aukščiausią bausmę“.

Nepriklausoma teisių gynimo grupė Egipto teisių ir laisvių komisija prieš teismo nuosprendį ketvirtadienį pranešė, jog peržiūrėjusi tą vaizdo įrašą padarė išvadą, kad keturi paaugliai įraše „imitavo teroristinių grupuočių vykdomas egzekucijas“.

Taikosi į religines mažumas

Komisijos pranešime sakoma, kad keturi paaugliai buvo sulaikyti 45 dienas, per kurias su jais buvo blogai elgiamasi, o paskui paleisti iki teismo.

Teisių gynėjai perspėjo dėl grįžtančio „pasinaudojimo nepagarba religijai, siekiant apkaltinti rašytojus ir religines mažumas“.

Kita žmogaus teisių grupė Egiptiečių asmens laisvių iniciatyva nurodė, kad laikotarpiu tarp 2011 ir 2013 metų panašios bylos buvo iškeltos 42 kaltinamiesiems, iš kurių 27 buvo nuteisti.

Egipto konstitucija draudžia įžeidinėti bet kurią iš trijų monoteistinių valstybės pripažįstamų religijų – islamą, krikščionybę ir judaizmą.

Koptai, kurie sudaro maždaug 10 proc. iš 90 mln. Egipto gyventojų, yra didžiausia religinė mažuma Artimuosiuose Rytuose. Daug laiko prieš juos buvo rengiami smurto išpuoliai, puolamos jų bažnyčios.

2014 metais teismas skyrė pusės metų laisvės atėmimo bausmę krikščionių koptų mokytojai, kurią mokinių tėvai apkaltino evangelizacija ir islamo įžeidimu.

Kitoje tais pačiais metais nagrinėtoje byloje šešių metų laisvės atėmimo bausmė už islamo įžeidimą buvo skirta koptui, kuris paskelbė pranašo Mohammedo (Mahometo) atvaizdą su įžeidžiančiu komentaru tinkle „Facebook“.

Prieš mėnesį Egipto teismas skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę rašytojai Fatimai Naoot (Fatimai Naut), kuri piktinosi ritualiniu gyvulių skerdimu per vieną didžiųjų musulmonų religinių švenčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tie

tie portretas
fanatikai per daug sau leidzia ir juos isviso neisileisti i europa juk jie musu nepageidauja tai gal uztenka tu /demokratiniu/ nuolaidu kurios is esmes tik blogina esama padeti ir /augina/ jiems ragus...

lape

lape portretas
susiktu muslimu salis. uzdeti sankcijas ir supudyti gyvus juos.

Smalsu

Smalsu portretas
O kiek Paryžiaus sprogdintojų ir Kelno prievartautojų beigi plėšikų nuteista?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių