Už sevonivių šventovių niokojimą džihadistas iš Malio kalės devynis metus

  • Teksto dydis:

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) antradienį skyrė devynerių metų laisvės atėmimo bausmę atakas istoriniame Tombuktu mieste surengusiam Malio džihadistui, paskelbdamas svarbų nuosprendį, kuris, kaip tikisi ekspertai, padės išsaugoti pasaulio istorinius paminklus ateityje.

Ahmadas al Faqi al Mahdi (Ahmadas Fakis Mahdis) pripažintas kaltu dėl „itin sunkaus“ nusikaltimo, paskelbė TBT teisėjas Raulis Pangalanganas tribunolui ir pridūrė, kad teismas „vienbalsiai skiria jums devynerių metų laisvės atėmimo bausmę“.

UNESCO pasveikino šį teismo sprendimą, pavadindamas jį istoriniu nuosprendžiu, siekiant išsaugoti kultūros paveldą.

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija taip pat sakė, kad kaltinamajam skirta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė yra „svarbus žingsnis, siekiant taikos ir susitaikymo Malyje“.

„Tarptautinio Baudžiamojo Teismo sprendimas yra istorinis, pripažįstantis paveldo svarbą žmonijai ir atskiroms bendruomenėms, kurios jį saugojo daugelį amžių“, – sakė UNESCO generalinė direktorė Irina Bokova.

Apie 40 metų amžiaus A.F. al Mahdi yra pirmas TBT nuteistas islamo ekstremistas ir pirmasis asmuo, konkrečiai apkaltintas kultūros paveldo naikinimu už Tombuktu šventovių nuniokojimą 2012 metais.

V–XII amžiuje tuaregų genčių įkurtas Tombuktu yra tapęs paslaptingos Sacharos civilizacijos simboliu ir yra vadinamas 333 šventųjų miestu dėl jame palaidotų daugybės musulmonų išminčių.

Šis miestas savo aukso amžių išgyveno XV–XVI amžiuje ir buvo vienas iš svarbiausių islamo dvasinės minties centrų.

Jis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, bet džihadistai Tombuktu šventoves laiko stabmeldiškomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių