Už bombas ant Jemeno – „Bentley“

Gal geriau jau Saudo Arabijos princas nupirktų greitosios medicinos pagalbos automobilį ligoninei, kurią subombardavo?

Vienas turtingiausių Saudo Arabijos žmonių, princas Al-Waleedas bin Talalas pareiškė, kad kiekvienam, bombardavusiam Jemeną Saudo Arabijos naikintuvo pilotui, padovanos po naują automobilį.

Saudo Arabijoje demokratijos – nė su žiburiu nerasi. Čia niekas dėl nieko nediskutuoja, o karališkosios dinastijos atstovai dalijasi valdžią ir pinigus taip, kaip jiems patinka. Princo A.W.bin Talalo komentaras socialiniame tinkle "Twitter" sukėlė diskusijų bangą. Tiesa, ne Saudo Arabijoje, kurioje niekas nedrįstų nė pikto žodžio pasakyti kurio nors karališkosios dinastijos atstovo atžvilgiu, o gretimame Jemene ir Jordanijoje.

Turtuolis Saudo Arabijos karaliukas pareiškė, kad kiekvienam šalies kariui, kuris bombardavo Jemeną, skirs prabangų automobilį "Bentley". Jų princas pažadėjo įsigyti 100, o tada perduoti šalies naikintuvų pilotams.

Nors Saudo Arabijos bombos Jemene užmušė ne vieną žmogų, o jokio apčiuopiamo rezultato nedavė, tad Saudo Arabija šią karinę operaciją galiausiai nutraukė, dovanos kariams – būtinos. "Labai vertinu jų ryžtą šioje operacijoje, todėl man būtų garbė, kad tie 100 automobilių "Bentley" atitektų Saudo Arabijos naikintuvų pilotams", – pažymėjo princas savo paskyroje socialiniame tinklo "Twitter".

Netrukus 28 tūkst. žmonių peržiūrėjo pranešimą, o 5 tūkst. pažymėjo, kad jiems ši mintis net patiko. Princą kai kurie jo šalies gyventojai net pavadino "didvyriu dėl jo dosnumo". Jemene toks komentaras sukėlė pasipiktinimo audrą. "100 naujų "Bentley" automobilių tiems, kurie bombardavo Jemeną? Gal geriau jau Saudo Arabijos princas nupirktų greitosios medicinos pagalbos automobilį ligoninei, kurią subombardavo jo šalies pilotai?" – klausė socialiniame tinkle "Twitter" vienas interneto vartotojas, pasivadinęs "iš Jemeno", kitas pasidalijo fotografijomis iš suniokotų vietų, kuriose krito Saudo Arabijos bombos ir pridūrė: "Princas perduos 100 "Bentley" pilotams... Mano namas buvo sugriautas, akivaizdu, kad mano moralė – aukštesnė nei tų pilotų."

Kiti akcentavo, kad Saudo Arabija nė karto nepasiūlė pagalbos Jemeno gyventojams – vienai iš skurdžiausių pasaulio šalių. "Po "Bentley" už 100 ar 200 žmonių gyvybę? Kokia šiais laikais yra pigi žmogaus gyvybė..." – retoriškai baigė dar vienas komentatorius, tiesa, jau iš Jordanijos.

Po šios kritikos bangos Saudo Arabijos princo paskyroje prieštaringa žinutė buvo ištrinta, bet toliau sklandė virtualioje erdvėje. Bandydamos glaistyti skandalą, kai kurios valstybinės Saudo Arabijos televizijai pareiškė, kad neva į princo A.W.bin Talalo paskyrą buvo įsibrauta ir programišiai ten patalpino kompromituojančios informacijos.

Vargu ar tai tiesa. Princas garsėja pomėgiu dalyti įvairias dovanas. Pernai jis vienai Saudo Arabijos futbolo komandai skyrė 25 naujutėlaičius automobilius už tai, kad ši laimėjo Saudo Arabijos taurę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių