Uraganas „Matthew“ pakraščiu kliudė Karibų salas

  • Teksto dydis:

Stiprėjantis uraganas „Matthew„ ankstų penktadienį praslinko į šiaurę nuo Arubos, Bonero ir Kiurasao salų, kliudydamas jas savo pakraščiu ir nešdamas liūtis bei smarkius vėjus.

„Matthew“ slinko neįprastu maršrutu ir pasiekė Karibų salas, retai susiduriančias su tokiomis smarkiomis audromis.

Nyderlandams priklausančių Karibų salų valdžia paragino gyventojus pasirūpinti savo namų saugumu ir apsirūpinti būtiniausiomis atsargomis. Vos prasidėjus audrai buvo užtvindytos kai kurios Arubos ir Kiurasao salų gatvės, tačiau pranešimų apie evakuaciją nebuvo gauta.

Dėl artėjančio uragano minėtų salų degalinėse ir prekybos centruose nusidriekė didžiulės eilės. Arubos valdžia nurodė penktadienį uždaryti valstybines įstaigas, o Kiurasao turėję vykti parlamento rinkimai buvo atidėti iki kitos savaitės.

Uraganas penktadienį taip pat tikriausiai priartės ir prie Kolumbijos ir Venesuelos pasienyje esančio Marakaibo naftos gavybos regiono.

Prognozuojama, kad šeštadienį „Matthew“ pasislinkus į šiaurę jis toliau slinks iki Jamaikos, Kubos ir Haičio. Anksti penktadienį uraganas sustiprėjo iki antrosios kategorijos audros. Sinoptikų teigimu, vėliau jis gali stiprėti, kol ankstų pirmadienį pasieks Jamaiką.

Ankstyvą penktadienį audros metu vėjo gūsiai siekė iki 161 km per val. Jos centras buvo apie 201 km į šiaurę nuo Kiurasao ir 909 km į pietryčius nuo Jamaikos sostinės Kingstono. Uraganas slinko į vakarus apie 22 km per val. greičiu.

Uraganiniai vėjai siautė 75 km, o atogrąžų audros stiprumo vėjai – 295 km nuo uragano centro.

„Matthew“ nusinešė mažiausiai vieną gyvybę, kai trečiadienį pasiekė Karibus. Sent Vinsento salos pareigūnai pranešė apie 16-metį, kurį mirtinai prispaudė dėl audros nusiritęs didelis akmuo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių