UNESCO žiniasklaidos laisvės premija skirta kalinamam Sirijos aktyvistui

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) sekmadienį skyrė savo kasmetinę žiniasklaidos laisvės premiją Mazenui Darwishui (Mazenui Darvišui) – Sirijos žurnalistui ir žmogaus teisių aktyvistui, kuris jau ilgiau negu trejus metus kalinamas Damasko režimo.

M.Darwishas buvo suimtas 2012 metų vasario 16 dieną kartu su Hani Zaitani (Haniu Zaitaniu) ir Husseinu Ghreiru (Huseinu Greiru) – savo kolegomis Sirijos centre už žiniasklaidos ir žodžio laisvę. Jie buvo apkaltinti „teroro aktų kurstymu“.

„Raginu Sirijos valdžią, kad jis ir jo kolegos būtų paleisti“, – UNESCO generalinė direktorė Irina Bokova sakė per Latvijoje surengtą ceremoniją, minint Pasaulinę žiniasklaidos laisvės dieną. Paleisti aktyvistus taip pat ragino žmogaus teisių ir žiniasklaidos organizacijos bei Jungtinės Tautos.

M.Darwishas prisidėjo įkuriant nepriklausomą naujienų portalą syriaview.net, kurį Sirijos valdžia uždraudė 2006 metais. Pasak M.Darwisho, tas žingsnis buvo dalis valstybės vykdomų „represijų, nukreiptų prieš žodžio laisvę ir demokratijos aktyvistus“.

UNESCO skyrė savo apdovanojimą M.Darwishui, „pripažindama darbą, kurį jis vykdė Sirijoje ilgiau negu 10 metų, dedamas dideles asmenines aukas, kentėdamas nuo draudimo išvykti, persekiojimo, taip pat pakartotinių areštų ir kankinimų“.

M.Darwisho žmona Yara Bader (Jara Bader) atsiėmė apdovanojimą savo vyro vardu. Ji sakė, kad šis apdovanojimas yra svarbus, nes ne vien atkreipia dėmesį į M.Darwisho veiklą, bet ir į „šimtus“ žmonių, šiuo metų kalinamų Sirijoje dėl atvirai reikšto požiūrio.

Pasak žmogaus teisių organizacijų, jau daugiau negu 100 tūkst. žmonių buvo suimti per sukilimą prieš Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) valdymą, prasidėjusį 2011 metų kovą nuo taikių protestų, kurie peraugo į ginkluotą sukilimą, kai režimas ėmėsi griežtai triuškinti nepatenkintuosius.

Manoma, kad dar apie 50 tūkst. žmonių yra laikomi suimti daugybės režimo karinės žvalgybos struktūrų.

„Mazenas jau atleido tiems, kas jį kankino beveik iki mirties“, – sakė Y.Bader, pridūrusi, kad dedikuoja apdovanojimą jo vaikams su viltimi, kad jie užaugs laisvoje Sirijoje.

„Mums reikia laiko išmokti klausytis žmonių, kurių nuomonė kitokia“, – sakė žurnalisto žmona, pridūrusi, kad ją įkvepia Australijos ir Latvijos pilietybę turinčio reporterio Peterio Greste (Piterio Grestės), dalyvavusio toje ceremonijoje, pavyzdys. Tas televizijos „al Jazeera“ žurnalistas vasarį buvo paleistas iš Egipto kalėjimo po ilgiau negu metus trukusio arešto, kai buvo surengta pasaulinė kampanija už jo laisvę.

„Esu visiškai įsitikinusi, kad Mazenas kurią nors dieną bus paleistas“, – Y.Bader sakė naujienų agentūrai AFP.

1997 metais įkurta UNESCO Guillermo Cano (Giljermo Kano) pasaulio žiniasklaidos laisvės premija kasmet skiriama žmogui, organizacijai arba institucijai, prisidėjusiai prie žiniasklaidos laisvės gynimo arba stiprinimo pasaulyje.

Jos pavadinimas susijęs su Kolumbijos žurnalistu Guillermo Cano Isaza (Giljermu Kanu Isasa), kuris buvo nužudytas 1986 metais priešais savo laikraščio „El Espectador“ redakciją Bogotoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių