Ukrainoje artėja rinkimams: Slovjanske tebetvyro prorusiškos nuotaikos

  • Teksto dydis:

Ukrainoje artėjant šį sekmadienį įvyksiantiems rinkimams, karo sužalotame Slovjansko mieste šalies rytuose nedaug kas žvelgia į ateitį su viltimi.

Daugiau kaip du mėnesius šis provincijos miestas buvo įnirtingų kovų tarp ukrainiečių pajėgų ir Maskvos remiamų prorusiškų separatistų epicentras, kol liepos mėnesį separatistai, susidūrę su įnirtingu puolimu, atidavė jį vyriausybinėms pajėgoms.

Nusiaubti namai ir iš artilerijos pabūklų apšaudyti daugiabučiai vis dar liudija apie smurto nuožmumą, o prorusiškos nuotaikos, kai kam dėl to smurto kaltinant Kijevą, tebėra stiprios.

Kaip ir daugelis kitų gyventojų, pensininkė Raisa Serhijivna sako, kad per rinkimus balsuos už promaskvietiškus komunistus.

„Visų pirma, mums reikia pagalbos atstatant tai, kas buvo sugriauta per karą“, – sakė ši 68 metų pensininkė.

„Mano butas buvo sunaikintas per bombardavimą, – sakė Raisa. – Visų prašau pagalbos, bet veltui. Mano pensija menka, o vaistų kainos smarkiai išaugo“.

Pasak jos, ji sieja viltis su vietos verslininku ir komunistų kandidatu Jurijumi Solodu.

„Jis davė pinigų vienam vaikų darželiui atstatyti. Jis daro praktinius dalykus, kad padėtų žmonėms“, – pridūrė Raisa.

Kita Slovjansko gyventoja, 51 metų mokytoja Olha Konstyantynivna, balsuos už provakarietiško prezidento Petro Porošenkos partiją, bet sako, kad taip darys nedaugelis.

„Matau, kad žmonės čia neremia valdžios Kijeve“, – sakė ji.

Pasak jos, daug žmonių parems neseniai įsteigtą Opozicijos bloką, kuris, kaip mano žmonės, atstovauja nušalinto buvusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partijos, kuri oficialiai boikotuoja rinkimus, interesams.

„Daug žmonių bijo, kad karas gali atsinaujinti. Yra žmonių, kurie to nori ir viliasi, kad miestą vėl užims separatistai. Aš – už vieningą Ukrainą ir nenoriu, kad tas siaubas atsinaujintų“, – sakė ji.

Slovjansko centrinėje aikštėje, kur Lenino paminklas buvo apsiaustas geltonos ir melsvos – Ukrainos vėliavos – spalvų audeklu, prie nacionalistų partijos „Svoboda“ („Laisvė“) kandidato Serhijaus Lilejevo rinkimų palapinės buvo nedaug žmonių.

„Tie, kurie rėmė Janukovyčių, yra labai įtakingi Slovjanske“ ir rytiniuose šalies regionuose, sakė šis 30 metų politikas.

„Jie perka balsus ir kadangi sudaro daugumą rinkimų komisijoje, galės manipuliuoti rezultatais, kaip paprastai. Daug žmonių balsuos už komunistus, o rinkėjų aktyvumas bus mažas“, – pridūrė jis.

Netoliese vaikišką vežimėlį stumdęs jaunas tėvas Ilja sakė, kad vis dar neapsisprendė, balsuoti ar ne.

„Dabar dėl rinkimų sulaukiame tam tikros pagalbos, bet nežinome, kas bus po to“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip taip

taip taip portretas
O girti runkeliai labai protingi?

stebiuosi

stebiuosi portretas
Kaip rusas, taip ir kvailys. Kaip jiem neaisku kad rusai specialiai ta sumaisti sukele.

taip taip

taip taip portretas
Su kijevo fasistais normalus zmones niekada nesutiks gyventi
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių