Ukrainoje amžino poilsio išlydimas nužudytas žurnalistas

  • Teksto dydis:

Ukrainoje penktadienį šimtai gedėtojų liejo ašaras ir dėjo gėles prie atviro karsto, kuriame gulėjo garsus žurnalistas Pavelas Šeremetas, nužudytas sprogus užminuotam automobiliui.

Šis teroro aktas sukrėtė visą glaudžiai tarpusavyje susijusių Ukrainos žurnalistų bendruomenę.

Trečiadienio išpuolis prieš 44-erių Pavelą Šeremetą, laikraščio „Ukrainska Pravda“ skyrelio redaktorių, surengtas praėjus 16 metų nuo šio leidinio steigėjo Geogijaus Gongadzės nužudymo, kuris anuomet sukėlė tamsias politines užuominas.

Buvusioje sovietinėje Baltarusijoje gimęs rusas P. Šeremetas buvo gerbiamas už tai, kad rėžė kritiką ir Kremliui, ir Ukrainai, padariusiai klaidų po atsiskyrimo nuo Maskvos įtakos 2014 metais po revoliucijos, kai šalis pasuko Europos Sąjungos link, bet tuo pačiu metu kilo jau daugiau kaip dvejus metus nesibaigiantis separatistų sukilimas rytuose.

„Ukrainos žurnalistika neteko didžio reporterio“, – sakė 64-erių mokslininkas Kostiantynas Skrypnikas, laukdamas prie įėjimo į Kijevo konferencijų salę, kur vyko atsisveikinimo ceremonija.

„Jeigu už šį nusikaltimą nebus nubausta, tai vėl pasikartos“, – pabrėžė K.Skryopnikas prieš pat pasirodant Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai, kuris atėjo pagerbti P. Šeremeto.

„Manau, kad žurnalistai žudomi tik juodžiausiomis šalies valandomis“, – sakė naujienų agentūrai AFP reporterė Anastasija Ringis.

Ukraina paprašė Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos, kad padėtų ištirti žmogžudystę, kuri pasak P. Porošenkos, galėjo būti užsakyta iš užsienio – taip jis netiesiogiai užsiminė apie Rusiją.

Kijevo teisėsaugininkai kol kas, regis, yra įstrigę šio nusikaltimo tyrime, nes dar nesulaikytas nė vienas įtariamasis.

Laikraščio „Ukrainska Pravda“ vyriausioji redaktorė Sevgil Musajeva-Borovyk yra sakiusi, kad pirmą kartą pajuto pavojų, kai viena tinklalapio steigėjų Olena Prytula ir jos partneris P. Šeremetas pernai pastebėjo esą sekami.

„Į mūsų elektroninį paštą buvo įsilaužta, mūsų pokalbiai telefonui pasiklausomi“, – sakė ketvirtadienį S. Musajeva-Borovyk.

Ji sakė nežinanti, kas įsilaužė į tinklalapio kompiuterinę sistemą, bet įtariamųjų sąrašas esąs ilgas.

Tai ne tik korumpuoti oligarchai, bet ir Kijevui palankūs hakeriai, kurie jau atskleidė asmeninę informacija tūkstančių žurnalistų, kurie akredituoti darbui karo zonoje Ukrainos rytuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių