Ukraina skelbia dalinę mobilizaciją sustiprinti šalies sienų apsaugai

  • Teksto dydis:

Ukrainos parlamentas antradienį patvirtino prezidento įsaką pašaukti daugiau atsargos karių ir iki 50 metų amžiaus vyrų kautis su sukilėliais šalies rytuose ir sustiprinti valstybės sienos apsaugą, Rusijai telkiant savo pajėgas.

Praėjus apie 45 dienoms po vėliausio rezervininkų šaukimo, kurio terminas jau baigėsi, Kijevas išleido naują įsaką „paskelbti ir atlikti dalinę mobilizaciją“, kad būtų galima tęsti Ukrainos vyriausybės pajėgų „antiteroristinę operaciją“ prieš šalies rytuose įsitvirtinusius prorusiškus separatistus.

Po balsavimo Aukščiausioje Radoje kilo trumpos muštynės tarp nacionalistų politikų ir deputatų, priklausančių Regionų partijai kuriai anksčiau vadovavo buvęs prezidentas Viktoras Janukovyčius, nuverstas vasarį.

Ukrainos pajėgos privertė sukilėlius atsitraukti į dvi pagrindines tvirtoves – Donecko ir Luhansko miestus, žingsnis po žingsnio atsikovodamos kaimus ir priemiesčius.

Armijai įsakyta nenaudoti aviacijos ir artilerijos miestuose, o toks žingsnis apsukina pastangas susigrąžinti kontrolę.

Kijevas taip pat kaltina sukilėlius praeitą savaitę numušus Malaizijos keleivinį lainerį, bet separatistai tai neigia.

„Rusija tęsia ginkluotos konfrontacijos eskalavimo politiką“, – Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Andrijus Parubijus sakė 450 vietų parlamentui, kuriame vėliau 232 deputatai nubalsavo už prezidento įsaką.

Atkartodamas Ukrainos pareigūnų kaltinimus Maskvai, jis pareiškė: „Per pastarąją savaitę arti Ukrainos sienos buvo pergrupuojamos ir didinamos Rusijos Federacijos pajėgos“.

A.Parubijus sakė, kad Rusija pasienyje sutelkė apie 41 tūkst. karių, 150 tankų, 400 šarvuočių ir 500 kitų ginklų sistemų.

Pasak jo, naujai pašaukti Ukrainos kariai būtų paskirstyti koviniuose daliniuose arba teiktų jiems pagalbą, o kiti būtų pasiųsti į pasieniečių dalinius..

Rusija anksčiau šiais metais atitraukė daugumą iš maždaug 40 tūkst. karių, laikytų prie abiejų šalių sienos, o iki birželio vidurio jų ten buvo likę mažiau negu tūkstantis. Tačiau vėliau Maskva vėl pradėjo telkti pajėgas, šį mėnesį sakė vienas NATO kariškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Pagaliau, chuntai uždraudė aviaciją prieš civilius naudot. Ryškiai pavėluotai, bet nors tiek

AIŠKU

AIŠKU portretas
DAR MAŽAI PARAŠAI MIRČIŲ,NES JO DIEVAS DOLERIS.SKUBA SUNAIKINTI VISKĄ,KAS SUSIJA SU LĖKTUVO NUMUŠIMU.JEI DONECKO KOVOTOJAI TURĖTU NORS VIENĄ RAKETINI KOMPLEKSĄ,AUKŠTAI SKRAIDANČIŲ TAIKINIŲ,TAI PARAŠA JAU NEBETURĖTU SU KUO MIETUS BOMBORDUOTI.IDOMUS ŽODIS SEPSRATISTAI,TAI VISA RYTINĖ UKRAINOOS DALIS SU KŪDIKIAIS,SENUKAIS IR ŠEIP ŽMONĖMISDIRBANČIAIS TAIKŲ DARBĄ.O GI JIE YRA ŠAUDOMI,KAIP KOKIE ŽVĖRYS.FAŠIZMĄ ATRODO SUNAIKINO 1945,BET EUROPOS PAGALBA,TAME TARPE TARPININKĖS LIETUVOS,VĖL ATGAIVINO IR SLEPIA JŲ NUSIKALTIMUS ŽMONIJAI.KAM BUVO BANDEROM TIE PVO KOMPLEKSAI TOJE DALYJE,KUR DONECKO KOVOTOJAI LĖKTUVŲ NETURI,O RUSIŠKŲ,SU NAUJAUSIOMIS TECHNOLOGIJOMIS BADEROS NESPĖTU SUREGUOTI,KAIP BŪTU SULYGINTI SU ŽEME.FAŠIZMUI NE.MANO NUOMONĖ.

fu

fu portretas
Snukius slepia Geda kariauti uz fasistu valdzia kuri numuse malaizijos lektuva
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių