Ukraina: išjungus šviesą Krymui, Rusija atlyžo

Ukraina šeštadienio naktį vėl įjungė elektros tiekimą Krymui, kai Rusija paskelbė, kad tieks Ukrainai pigią energiją ir anglies, kurios smarkiai trūksta elektrinėms, kai kasyklos atsidūrė separatistų teritorijose.

Esą tai Vladimiro Putino geros valios gestas, nelaukiant apmokėjimo avansu. Kol kas Kryme veikia ir tarptautinės mokėjimo kortelės, nors penktadienį ir „Visa“, ir „Mastercard“ paskelbė, kad dėl Jungtinių Valstijų sankcijų nutraukia jų aptarnavimą.

Susirinkę pažiūrėti, kaip bus sprogdinamas neteisėtai pastatytas dešimties aukštų namas, Sevastopolio gyventojai prapliupo juoktis, kai paaiškėjo, kad sprogimo jėgos nepakako pastatui nugriauti. Dabar aštrialiežuviai šaiposi, kad smarkiai sumažėjusius turistų srautus Krymas gali tikėtis atkurti, viliodamas savuoju Pizos bokštu.

Tačiau kuo jie mokės vasarą, neaišku, nes dvi pagrindinės pasaulinės kredito kortelių sistemos pakluso prieš savaitę Jungtinių Valstijų įvestoms sankcijoms, kurios draudžia plėtoti verslą Kryme. Okupuotam pusiasaliui vadovaujantis verslininkas sako, kad vietos gyventojai „Visa“ ir „Mastercard“ plačiai nesinaudoja, todėl pernelyg nenukentės, o iki turistinio sezono vasarą Rusijoje pakanka šviesių protų, kurie sugalvos alternatyvą.

Bet Krymas pusę paros buvo be šviesos, kai Ukraina antrąkart per savaitę išjungė elektros tiekimą, Krymui viršijus nustatytą limitą.

Pačiai Ukrainai smarkiai trūksta energijos, kai įvyko avarija branduolinėje jėgainėje, o šiluminės elektrinės nebegauna anglies iš šachtų separatistų teritorijose.

„Jiems trūksta generacinių pajėgumų. Apie trisdešimt anglies blokų neveikia. Tai labai didelis elektros generacijos deficitas. Todėl jie riboja ir tiekimą savo vartotojams, ir eksportą“, – sako „Krymo energetikos ir kuro ministras“ Sergejus Jegorovas.
Krymas turi elektrinę, bet 80 procentų elektros gauna iš Ukrainos. Tad Rusija penktadienį iškart pažadėjo tiekti Ukrainai elektrą vidaus rinkos kainomis, kurios gerokai žemesnės negu Ukrainoje, ir anglies. Maskva sako, kad ankstesnių susitarimų Kijevas nevykdė, bet dabar pasitiki garbės žodžiu.

„Per mėnesį esame pasirengę tiekti iki milijono tonų anglies, kad pašalintume Ukrainos energetines problemas. Labai tikimės, kad tai padės ir Krymą patikimai aprūpinti energija“, – teigia Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Kozakas.
Ukraina nutraukė ir autobusų bei keleivinių ir krovininių traukinių eismą į Krymą, nors kol kas autobusai važinėja. Rusija pati gruodį atšaukė visus per Ukrainą į Krymą važiuojančius traukinius. Sausuma į Krymą patenka du trečdaliai maisto, beveik visa anglis ir degalai.

„Labai aukšta tikimybė, kad apsimetusios taikiais piliečiais, čia pateks diversinės grupės. Vykdoma labai išplėtota diversinė veikla, smarkiai pakertamas saugumas, todėl nuspręsta sustiprinti kontrolę ir taikius piliečius apsaugoti nuo diversinių ardomųjų grupuočių“, – aiškina Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenko.

Todėl izoliuotam pusiasaliui, be lėktuvų, liko vienintelis kelias į Rusiją – ir krovinius, ir žmones kelti pasenusiu keltu, prie kurio kartais išsirikiuoja kelių parų eilės.


Šiame straipsnyje: UkrainaKrymaselektros tiekimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

RUSAS

RUSAS portretas
Ir kodel rusai turi taip padaryti?Mokek pinigus ir imk kiek nori.Ne visi tai kvailai daro,kaip tu galvoji.

tie

tie portretas
ruskiai skubiai, bet kokia kaina, kad tik greičiau, stato dojotiekius kinams ir apeis kacholus per turkus, kai tik sureguliuos ten dujų tiekimus, tai tą pačią sekundę nutrauks, bet kokį tiekimą ukrainiečiams

taip taip

taip taip portretas
Dar vienas girtuoklis islindo-matyti pinigu neturi ant samogono
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių