Turkija paskelbė Rusijos lėktuvui siųstų perspėjimų įrašus

  • Teksto dydis:

Turkija paskelbė garso įrašus, kuriuose esą girdimi Turkijos naikintuvų kelis sykius vis aštresniu tonu pakartoti perspėjimai Rusijos karo lėktuvui prieš numušant jį prie sienos su Sirija.

Iš įrašų, su kuriais ketvirtadienį susipažino naujienų agentūra „The Associated Press“, galima spręsti, kad per incidentą antradienį artėjantis prie Turkijos sienos Rusijos lėktuvas buvo kelis kartus perspėtas ir prašyta pakeisti kursą.

Numušusi šturmo lėktuvą Su-24, Turkija tvirtino, kad jis pažeidė šalies oro erdvę, nepaisydamas kelių perspėjimų. Šis incidentas yra pirmas per pusę šimtmečio, kai NATO šalies pajėgos numuša Rusijos lėktuvą.

Likęs gyvas Rusijos pilotas neigė, kad jo lėktuvas buvo įskridęs į Turkijos oro erdvę, taip pat neigė Ankaros pareiškimus, kad rusų lėktuvo įgula keliskart buvo perspėta.

Dešimt garso įrašų paskelbė premjero biuras, nurodęs, kad šią medžiagą gavo iš Turkijos ginkluotųjų pajėgų.

Įrašuose girdima, kaip turkų naikintuvo pilotas sako darkyta anglų kalba: „Kalba budinčios Turkijos oro pajėgos. Jūs artėjate prie Turkijos oro erdvės. Nedelsiant pasukite į pietus.“

Daugumoje įrašų balsas yra iškraipytas trukdžių ir sunkiai suprantamas, tačiau jo tonas tampa vis labiau įtemptas – tikriausiai todėl, kad į tuos perspėjimus nebuvo reaguojama.

Įraše girdimi tik Turkijos piloto perspėjimai, tačiau nesigirdi jokio rusų pilotų atsakymo. Nežinia, ar atsakymas iš Rusijos lėktuvo buvo gautas, tik Turkijos vyriausybė jo nepaskelbė, ar rusų pilotai į perspėjimus nereagavo, arba tiesiog jų negirdėjo.

Vieną iš dviejų rusų lakūnų, katapultavusį iš numušto lėktuvo, nukovė Sirijos kovotojai, o kitą įgulos narį išgelbėjo Sirijos specialiųjų pajėgų būrys. Per kitą susijusį incidentą Sirijos sukilėliai sunaikino Rusijos sraigtasparnį, dalyvavusį Turkijos numušto lėktuvo įgulos gelbėjimo operacijoje, žuvo vienas rusų jūrų pėstininkas.

Kalbėdamas per televiziją iš Rusijos bazės Sirijoje gyvas likęs numušto lėktuvo šturmanas kapitonas Konstantinas Murachtinas tikino, kad jų lėktuvas „nė sekundei“ nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių