Teisiami Suomijos policininkai, įtraukę V. Putiną į nusikaltėlių duomenų bazę

  • Teksto dydis:

Trys Suomijos policijos pareigūnai trečiadienį stojo prieš teismą dėl savo vaidmens palaikant įtariamų nusikaltėlių duomenų bazę, į kurią buvo įtrauktas Rusijos prezidento Vladimiro Putino vardas.

Toje policijos vidaus naudojimo bazėje saugoma informacija apie žmones, kurie yra įtariami įvykdę nusikaltimų, už kuriuose gresia mažiausiai šeši mėnesiai laisvės atėmimo.

V.Putino vardas tame sąraše buvo aptiktas 2013 metais: Rusijos lyderis ten buvo įtrauktas kaip asmuo, įtariamas susijęs su nusikalstamų gaujų veikla savo tėvynėje.

Žiniasklaidai paskelbus apie tą nepagrįstą įrašą kilo skandalas, o Suomijos policija buvo priversta viešai atsiprašyti dėl „rimtos klaidos“ bei pradėti tyrimą.

Prokuroras Jarmo Hirvonenas (Jarmas Hirvonenas) sakė, kad dviem aukšto rango policijos pareigūnams ir vienam duomenų bazės administratoriui gresia baudos už aplaidumą ir nepakankamą to sąrašo naudojimo kontrolę.

Visi trys pareigūnai neigia savo kaltę, aiškindami, kad jiems nebuvo duotas nurodymas prižiūrėti tą sąrašą.

J.Hirvonenas sakė, kad toje duomenų bazėje aptikta „daugybė“ potencialiai klaidingų įrašų.

„Putino įrašas tebuvo vienas iš jų“, – prokuroras sakė naujienų agentūrai AFP.

V.Putino vardas toje duomenų bazėje buvo apie dvi savaites, kol galiausiai buvo ištrintas kilus skandalui.

Tuo metu paskelbtame pranešime policija nurodė, kad įtraukti į tą bazę Rusijos lyderį „nebuvo jokios teisinės priežasties“, reikšdama apgailestavimą dėl „netinkamo šio sąrašo naudojimo“.

V.Putino atstovas sakė, kad prezidentas į tą naujieną reagavo „su ironija“ ir neprašė imtis kokių nors veiksmų prieš pareigūnus.

Suomijos, kuri kovojo su Sovietų Sąjunga 1939–1940 ir 1941–1944 metais, santykiai su Maskva yra komplikuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių