Teisiami Liuksemburgo mokesčių machinacijas nutekinę prancūzai

  • Teksto dydis:

Trys Prancūzijos piliečiai antradienį stojo prieš Liuksemburgo teismą, kuris juos kaltina „neįtikėtinu“ konfidencialių dokumentų nutekinimu, atskleidusiu neskaidrias Liuksemburgo mokesčių lengvatas didelėms tarptautinėms kompanijoms, sulaukusių padėjusio dėmesio dėl „Panamos popierių“ skandalo.

Antoine'as Deltouras (Antuanas Delturas) ir Raphaelis Halet (Rafaelis Halė), buvę tarptautinės verslo konsultacijų bendrovės „ PricewaterhouseCoopers“ (PwC) darbuotojai, ir prancūzų žurnalistas Edouard'as Perrinas (Eduaras Perenas) kaltinami tūkstančių konfidencialių dokumentų vagyste per vadinamąjį „LuxLeaks“ skandalą.

Pradedant nagrinėti šią bylą Prancūzija neįprastai įsikišo į Liuksemburgo teismų reikalus, kai finansų ministras Michelis Sapinas (Mišelis Sapenas) pareiškė „norintis išreikšti (A.Deltourui) visą mūsų solidarumą“.

Apie 50 šalininkų skandavo „Ačiū tau, Antoine'ai!“, kai kaltinamieji įžengė į Liuksemburgo teismo salę prasidedant bylos nagrinėjimui, kuris, kaip numatoma, tęsis bent iki gegužės 4-osios.

Jeigu būtų pripažinti kaltais, šie trys veikėjai gali būti pasiųsti už grotų iki 10 metų.

„LuxLeaks“ skandalas kilo 2014-ųjų lapkritį, kai nutekinti dokumentai atskleidė, kad paaiškėjo, kad mažytė Liuksemburgo hercogystė, kai jos premjeras buvo dabartinis Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris), šimtams tarptautinių bendrovių taikė milijardų JAV dolerių vertės mokestines lengvatas. Tarp tų kompanijų buvo minimos „Apple“, IKEA ir „Pepsi“.

JAV įsikūrusi Tarptautinė tiriančiųjų žurnalistų asociacija (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ), per pusmetį peržiūrėjusi daugiau nei 28 tūkst. konfidencialių dokumentų, nustatė, kad tokios mokesčių lengvatos buvo suteiktos iš viso 340 bendrovių.

„LuxLeaks“ buvo didžiausias tokio pobūdžio informacijos nutekinimas, kol anksčiau šį mėnesį žiniasklaida pradėjo skelbti pranešimus apie jai nutekintus „Panamos popierius“ – didžiulės apimties konfidencialių dokumentų paketą, atskleidžiantį kai kurių pasaulio lyderių ryšius su ofšorinėmis priedangos įmonėmis, kurios gali būti naudojamos turtui nuslėpti arba pinigams plauti.

Viešasis interesas

31 metų A.Deltouras antradienį sakė teismui pripažįstantis byloje išdėstytų faktų esmę, bet 40-metis R.Halet ir 45 metų E.Perrinas jiems pateiktus kaltinimus neigė.

„Jaučiuosi labai ramus – aš veikiau dėl viešojo intereso“, – R.Halet sakė naujienų agentūrai AFP, atvykęs į teismą.

A.Deltouras kaltinamas pavogęs dokumentų iš apskaitos įmonės prieš palikdamas tą firmą 2010 metais. Ta medžiaga į viešumą iškėlė verslo paslapčių, profesinės paslapties atskleidimo atvejų ir faktų apie pinigų plovimą.

Tie dokumentai tapo pagrindu 2012 metais E.Perrino reportažui, parengtam visuomeninei televizijai „France 2“, bet į jį nebuvo užsienyje nebuvo atkreipta dėmesio iki pat „LuxLeaks“ medžiagos nutekinimo.

E.Perrinas kaltinamas kaip visų tų nusikalstamų veikų bendrininkas, tuo tarpu R.Halet, kuris yra kaltinamas dėl atskiro duomenų nutekinimo, buvo pateikti tokie patys kaltinimai kaip A.Deltourui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių