Tarptautinė bendrija didina spaudimą Jemeno husių sukilėliams

  • Teksto dydis:

Įtakingiausios pasaulio valstybės antradienį susivienijo prieš Jemeno husių sukilėlius, smogdamos jiems Jungtinių Tautų paskelbtu ginklų embargu ir naujomis Jungtinių Valstijų sankcijomis.

JT Saugumo Tarybos balsavimas įvyko, kai Iranas, kaltinamas parama Jemeno šiitų sukilėliams, pasiūlė skelbti paliaubas ir šią šalį krečiančio konflikto sprendinio ieškoti derybose, tarpininkaujant užsienio valstybėms.

Dėl husių sukilimo Jemeno prezidentas Abedrabbuh Mansouras Hadi (Abedrabas Mansuras Hadis) buvo priverstas pabėgti iš šios skurdžios arabų valstybės, kuri atsidūrė prie humanitarinės krizės slenksčio.

Konfliktas taip pat padidino įtampą visame Artimųjų Rytų regione, Saudo Arabijai kaltinant šiitišką Iraną kurstant sukilimą Jemene.

Saudo Arabijos vadovaujama sunitiškų valstybių koalicija pradėjo antskrydžių kampaniją prieš šiitų sukilėlius, o per oro smūgius žuvusių civilių gyventojų skaičius sparčiai auga.

Reaguodama į susidariusią padėtį, JT Saugumo Taryba paskelbė ginklų embargą husiams ir pareikalavo, kad jų pajėgos atsitrauktų iš sostinės Sanos.

Jungtinės Valstijos savo ruožtu pareikalavo Irano laikytis embargo ir įtraukė du įtakingiausius husių sukilėlių veikėjus į savo „juodąjį sąrašą“ asmenų, kuriems taikomos sankcijos.

Tuo tarpu Iranas parengė savo pasiūlymus, kaip užbaigti konfliktą Jemene, ragindamas derybų keliu parengti taikos planą, kuris atvertų kelią suformuoti įvairioms politinėms jėgoms atstovausiančią vyriausybę.

Tačiau Saudo Arabija, kuri yra pasiryžusi nubausti jos pasienyje veikiančius šiitų sukilėlius už tai, kad išstūmė jos sąjungininką iš Sanos, neketina į tai kreipti dėmesio.

Saudo Arabijos pajėgų atstovas spaudai brigados generolas Ahmedas al Assiri (Ahmedas Asiris) žurnalistams sakė, kad JT rezoliucija rodo tarptautinės bendrijos paramą Rijado vadovaujamai intervencijai.

„Šios dienos Jungtinių Tautų balsavimas yra Jemeno žmonių pergalė“, - sakė jis ir pridūrė, kad Saugumo Taryba „mato pavojus Jemene“.

Antradienį priimta JT Saugumo Tarybos rezoliucija yra pirmasis formalus šios institucijos žingsnis dėl Jemeno nuo tada, kai kovo 26 dieną Saudo Arabijos vadovaujama koalicija pradėjo oro kampaniją toje šalyje.

Nors buvo būgštauta, kad draugiškus ryšius su Iranu palaikanti Rusija, kuri yra nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė, gali pasinaudoti savo veto teise, per balsavimą ji susilaikė ir neužkirto kelio likusioms 14-ai Tarybos narių priimti rezoliuciją.

Priėmus šį dokumentą, husių lyderis Abdulmalikas al-Huthi (Abdulmalikas Husis) ir buvusio šalies prezidento Ali Abdullah Saleho (Alio Abdulos Saleho) vyriausiasis sūnus Ahmedas buvo įtraukti į asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą.

Abu vyrai nebegalės keliauti į kitas šalis, o JT narės turės įšaldyti bet kokį jų turtą.

Husiai suvienijo jėgas su pajėgomis, vis dar lojaliomis buvusiam prezidentui A.A.Salehui, kuris 2012-aisiais neteko posto po metus visoje šalyje vykusių protestų.

Rusija sakė, kad abi konflikto šalys humanitariniais sumetimais turėtų sustabdyti kovas, tačiau į galutinį dokumento variantą toks reikalavimas nebuvo įtrauktas.

Rezoliucija įpareigoja JT generalinį sekretorių Ban Ki-mooną (Ban Kimuną) imtis aktyvesnių pastangų siekiant paliaubų konflikte, tačiau Saudo Arabijos veiksmai dokumente nekritikuojami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

www jonas

www jonas portretas
pirmiausiai reikia uzdrausti ne tik narkotiku kiek ginklu prekyba ir tai daro pirmiausia didziuju saliu karine mafija tiek rusu tiek ir jav vaidindami kad kovoja ir darydami bandymus mazose tautose kurios pasmerktos ju /demokratiniam/ genocidui tai ir karai ir aplinkos tersimas visais imanomais budais ir tai daroma samoningai /pudrinant/ zmonems smegenis su savo susikta politika
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių