Suomijos kariuomenė panaudojo sprogstamuosius užtaisus prieš įtartiną laivą

  • Teksto dydis:

Suomijos kariuomenė panaudojo nedidelius povandeninius sprogstamuosius užtaisus, siekdama perspėti įtariamą povandeninį laivą vandenyse netoli Helsinkio, o šis incidentas įvyko tvyrant padidėjusiai karinei įtampai su kaimynine Rusija.

Karinės jūrų pajėgos nurodė aptikusios povandeninį taikinį pirmadienį ir antradienio rytą bei panaudojo kelis perspėjamąsias gilumines bombas, dydžiu prilygstančias granatoms.

„Prižiūrint (Suomijos) teritorinį vientisumą, karinės jūrų pajėgos balandžio 27-osios vidurdienį (vietos ir Lietuvos laiku) aptiko tikėtiną povandeninį objektą Suomijos teritoriniuose vandenyse netoli (jūrinės) sienos prie Helsinkio“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Antrasis kontaktas buvo užfiksuotas naktį, o „3 val. ryto buvo duotas perspėjimas lengvosiomis giluminėmis bombomis“, – pridūrė ministerija.

Suomija, turinti 1 340 km ilgio sausumos sieną su Rusija, per pastaruosius metus vis labiau nerimavo dėl savo galingosios kaimynės veiksmų – provokuojančių orlaivių skrydžių ir karinių pratybų pasienyje.

Tačiau gynybos ministras Carlas Haglundas (Karlas Haglundas) nesakė, kad tas incidentas susijęs su Rusija.

Kalbėdamasis su Suomijos žiniasklaida, jis nurodė, kad aptiktas taikinys galėjo būti povandeninis laivas, kuris vėliau veikiausiai pasišalino iš tos teritorijos. Ministras pridūrė, kad Suomija retai panaudoja tokias perspėjamąsias bombas.

„Smarkiai įtariame, kad ten buvo vykdoma povandeninė veikla, kurios ten neturėjo būti. Be abejo, visuomet rimta, kai pažeidžiami mūsų teritoriniai vandenys“, – C.Haglundas sakė Suomijos naujienų agentūrai STT.

„Tomis bombomis nesiekiama pažeisti taikinio; jų paskirtis – pranešti taikiniui, kad jis buvo pastebėtas“, – komandoras Olavi Jantunenas (Olavis Jantunenas) sakė dienraščiui „Helsingin Sanomat“.

Po perspėjamųjų sprogimų jokių povandeninių kontaktų nebebuvo užfiksuota. Taip pat nepateikiama detalių, kokio tipo laivas buvo aptiktas.

Suomija nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos siekė palaikyti gerus santykius su kaimyne Rusija.

Pernai spalį Švedijos ginkluotosios pajėgos savaitę nesėkmingai persekiojo numanomą užsienio povandeninį laivą vandenyse netoli sostinės Stokholmo, gavusios informacijos apie pastebėtą įtartiną objektą.


Šiame straipsnyje: Suomijalaivaikrašto apsauga

NAUJAUSI KOMENTARAI

cha cha cha

cha cha cha portretas
Suomiai ir taip nelabai protingi,dar ir durniais apsimeta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių