Sudužusio lėktuvo pilotas buvo užsiminęs: visi sužinos mano vardą

Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lainerio antrasis pilotas, sudaužęs lėktuvą „Airbus“ Prancūzijos Alpėse ir nužudęs kitus 149 juo skridusius žmones, anksčiau buvo sakęs savo buvusiai merginai, kad „vieną dieną visi žinos mano vardą“, rašo vokiečių dienraštis „Bild“.

26 metų stiuardesė Maria W. (Marija V.) interviu laikraščiui „Bild“ sakė, kad sužinojusi apie pastarąją katastrofą prisiminė, ką lakūnas Andreas Lubitzas (Andrėjas Liubicas) buvo jai sakęs praėjusiais metais: „Vieną dieną padarysiu kai ką, kas pakeis visą sistemą, ir visi žinos bei prisimins mano vardą.“

Juodosios dėžės garso įrašas rodo, kad 27 metų A.Lubitzas anktradienį užsirakino pilotų kabinoje, kai iš jos trumpam buvo išėjęs įgulos kapitonas, ir sąmoningai nukreipė reiso 4U 9525 lėktuvą rėžtis į kalno šlaitą, nurodė Prancūzijos pareigūnai. Pasak jų, antrojo piloto veiksmai veikiausiai turėtų būti laikomi savižudybe ir masine žmogžudyste.

Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas (Manuelis Valsas) sakė, kad visi ženklai „byloja apie veiksmus, kurių mes negalime nusakyti: nusikalstamus, pamišėliškus, savižudiškus“.

Vokietijos prokurorai atskleidė, kad per kratas A.Lubitzo namuose rasta „medicinos dokumentų, kurie rodo buvus susirgimą ir atitinkamą medicinos gydymą“, tarp jų „suplėšytus neseniai išrašytus nedarbingumo lapelius, kurių vienas išrašytas katastrofos dienai“.

Pareigūnai lakūno ligos neįvardijo.

Kaip rašo „Bild“, buvusi A.Lubitzo mergina, kuri dabar yra „labai sukrėsta“, pernai penkis mėnesius skraidė kartu su juo reisuose į Europos miestus. Manoma, kad jų romanas užsimezgė būtent tuo metu.

Jeigu A.Lubitzas iš tikrųjų tyčia sudaužė tą lėktuvą, „jis tai padarė dėl to, kad suprato, jog dėl sveikatos problemų jo didžioji svajonė – darbas „Lufthansa“ („Germanwings“ pirminės bendrovės) kapitonu ir tolimųjų skrydžių pilotu yra praktiškai neįmanomas“, – Maria W. sakė laikraščiui.

Jiedu išsiskyrė, „nes tapo vis aiškiau, kad jis turi problemų“, moteris sakė „Bild“, pridūrusi, jog naktimis jis kai kada pabusdavo šaukdamas „Mes krentam!“ ir sapnuodavo košmarus.

„Bild“, remdamasis Vokietijos aviacijos priežiūros biuro dokumentais, anksčiau pranešė, kad A.Lubitzas 2009 metais buvo kreipęsis į psichiatrijos specialistus dėl „gilios depresijos priepuolio“ ir tebebuvo gydomas.

„Lufthansa“ vykdomasis direktorius Carstenas Spohras (Karstenas Šporas) sakė, kad A.Lubitzas buvo padaręs „tam tikram laikui“ pertrauką pilotų kursuose, kuriuos pradėjo 2008 metais, bet vėliau tęsė mokslus ir 2013 metais įgijo lainerių „Airbus A320“ piloto kvalifikaciją.

Daugiau negu pusė iš antradienį 150 žmonių gyvybių nusinešusios katastrofos aukų buvo Vokietijos piliečiai, taip pat mažiausiai 50 Ispanijos piliečių. Kiti keleiviai buvo keliolikos kitų šalių piliečiai.

„Germanwings“ penktadienį paskelbė pasisiūliusi aukų šeimoms nedelsiant išmokėti „iki 50 tūkst. eurų (kompensaciją) už kiekvieną keleivį“.

Ši pašalpa, kurios šeimos neprivalėtų grąžinti, būtų sumokėta atskirai nuo kompensacijos, kurią oro bendrovė veikiausiai turės išmokėti dėl katastrofos, naujienų agentūrai AFP sakė vienas „Germanwings“ atstovas.

Šeštadienį 10 val. 30 min. vietos (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku netoli katastrofos vietos esančiame Din le Beno miestelyje prasidės gedulingos pamaldos aukoms paminėti, pranešė policija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių