JAV pažadas Ukrainai – 1 mlrd. dolerių finansinių garantijų

  • Teksto dydis:

1 mlrd. dolerių finansinių garantijų

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka penktadienį „Twitter“ parašė, jog Vašingtonas pažadėjo Kijevui 1 mlrd. dolerių finansinių garantijų, kad būtų sukaupta lėšų kapitalo rinkose.

„Su @BarackObama (Baraku Obama) sutarta, kad Ukraina gaus 1 mlrd. dolerių finansinėmis garantijomis“, – parašė jis po vizito Vašingtone, kur užsitikrino 53 mln. dolerių pagalbą, bet nesugebėjo įtikinti Jungtinių Valstijų tiekti Kijevui, kovojančiam su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje, ginklus.

Pirmąjį šių metų pusmetį Ukraina pagal panašias JAV garantijas kapitalo rinkose pasiskolino 1 mlrd. dolerių.

Smerkė Rusijos agresiją

JAV prezidentas Barackas Obama pasmerkė tai, ką pavadino Rusijos agresija Ukrainoje.

Jis taip pat gyrė Ukrainos lyderį už jo „sunkų“ žingsnį pasiūlyti ribotą savivaldą regionams karo draskomuose separatistiniuose šalies rytuose – pagal taikos planą, kuris buvo pasiektas drauge su Maskva.

B.Obama, kuris priėmė P.Porošenką Ovaliajame kabinete, taip, pasak pareigūnų, sąmoningai norėdamas pademonstruoti gestą Maskvai, gyrė svečio lyderystę, kuri buvusi „lemiama, labai, labai svarbiu Ukrainos istorijos laiku“.

„Deja, ką taip pat matėme, yra Rusijos agresija, pirma – Kryme, o neseniai ir Rytų Ukrainos dalyse“, – sakė jis.

Obama sakė, kad Rusija savo veiksmais pažeidė Ukrainos suverenitetą ir, taip pat, siekė pakirsti P.Porošenkos pastangas dėl reformų.

JAV prezidentas gyrė P.Porošenką už Ukrainos parlamente prastumtą įstatymą, kuriuo siūloma savivalda kai kuriems Rytų Ukrainos rajonams, taip siekiant nuraminti separatistus.

Jis sakė, jog tas įstatymas, kuris buvo „labai sunkus“ P.Porošenkai, turėtų paskatinti Rytų Ukrainos gyventojus patikėti, kad jų teisės visiškai gerbiamos.

„Įstatymai, kuriuos priėmė prezidentas Porošenka, nebuvo lengvi, – sakė B.Obama. – Tačiau aš galvoju, kad jie rodo jo įsipareigojimą dėl visus apimančios Ukrainos“.

P.Porošenka sakė norintis, kad ugnies nutraukimas tarp jo pajėgų ir separatistų tęstųsi ir virstų ilgalaike taika, ir padėkojo B.Obamai už jo paramą.

„Vienintelis būdas, kuriuo galime deeskaluoti situaciją rytinėje mūsų šalies dalyje, yra taikos procesas“, – sakė jis.

Ukrainiečių prezidentas paragino išvesti Rusijos karius iš Ukrainos teritorijos, uždaryti Rusijos sieną kitiems kariams ir amunicijai, paleisti ukrainiečių „įkaitus“.

„Tikrai tikimės, kad ugnies nutraukimas, kuris truko jau 12 dienų, virs realia taika“, – sakė jis.

Po susitikimo P.Porošenka prie Baltųjų rūmų pasikalbėjo s žurnalistais. Jis išvengė tiesaus atsakymo į klausimą, ar prašė B.Obamos suteikti Ukrainai sunkiosios ginkluotės.

„Paprašiau prezidento didinti bendradarbiavimą saugumo ir gynybos (srityse), ir gavau pozityvų atsakymą“, – nurodė jis, neatsakydamas į tą konkretų klausimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petravicius

Petravicius portretas
Rusija badauja ir jokiu milijardu Ukrainai nedave.

Hmm

Hmm portretas
Nu kokia problema išspausdinti milijardą virtualių dolerių? Juk visos dolerinės valstybės norės ar nenorės tai padengs. O šiaip Rusija Ukrainai šiais metais suteikė trijų milijardų dolerių paramą, o juk jie dolerių nespausdina.

nu nu

nu nu portretas
uz tat niekas nesmerkia jo uz tai kad jis zudo taikius zmones irake. jis gierietis. musulmonai ne zmones. juos juk galima....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių