Su nukirstomis galvomis pozavusiam džihadistui – arešto orderis

  • Teksto dydis:

Danijos policija ketvirtadienį išdavė orderį suimti Sirijoje kovojusį daną, kuris pozavo nuotraukoms su keliomis nupjautomis galvomis, ir pranešė sulaikiusi kitą į Siriją keliavusį daną.

Pasak pareigūnų, arešto orderis 26 metų vyrui buvo išduotas dėl bendrininkavimo teroristiniuose veiksmuose, kai jis paskelbė kelias nuotraukas „Facebook“ tinkle.

Minėtose nuotraukose įamžintas vyras, „stovintis prieš kelias nukirstas galvas ir... persimetęs per petį juostą su „Islamo valstybės“ arabišku užrašu“, nurodoma policijos pranešime.

„Šios nuotraukos, atrodo, buvo darytos Sirijos Rakos mieste, kurį kontroliuoja „Islamo valstybė“ ir kuriame, kaip manoma, kaltinamasis buvo 2014 metų liepą, kai buvo padarytos šios „Facebook“ tinkle paskelbtos nuotraukos“, – sakoma pranešime.

Šis vyras taip pat paskelbė dvi grupuotės vado Abu Bakro al Baghdadi (Abu Bakro Bagdadžio) nuotraukas, po viena kurių buvo užrašas: „Aukoju save jums“.

„Tai yra ne tik paprasčiausios simpatijos teroristinėms organizacijoms išraiškos, bet ir pritarimo tikriems teroro veiksmas klausimas“, – sakė vyriausioji prokurorė Dorit Borgaard (Dorit Borgor).

Šiam asmeniui, kuris, pasak bulvarinio laikraščio „Ekstra-Bladet“, nuo praėjusių metų rugsėjo 2 dienos laikomas dingusiu, taip pat bus išduotas tarptautinis arešto orderis.

Nuotraukoje jis pozavo prie tvoros, „rodydamas į keletą ant kuolų pamautų galvų, o begalviai kūnai kabėjo ant tvoros. Keliose nuotraukose matyti iš pažiūros šviežias kraujas“, rašoma laikraštyje.

Danijos pareigūnai taip pat pranešė, kad trečiadienį suėmė 21 metų vyrą iš Aleriodo, esančio už 30 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Kopenhagos; jis įtariamas „ekstremistinių vaizdo įrašų“ platinimu internete.

Šis vyras „2013 metais išvyko į Siriją, o grįžęs į Daniją buvo policijos stebimas“, nurodoma kitame regiono policijos pranešime.

Tarptautinio dėmesio sulaukė Danijos siūlomos psichologinės pagalbos ir mentorystės programos radikalizuotam jaunimui, kuris vyksta į Siriją.

Iki šiol šalyje nebuvo pateiktas nė vienas kaltinimas dėl Sirijoje padarytų nusikaltimų, ir toks atsargus požiūris sulaukė griežtos kritikos iš dešiniosios opozicijos ir prieš imigraciją kovojančios Danijos liaudies partijos, kurios norėtų, kad jų valstybėje būtų teisiama daugiau Sirijos kovotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių