Šri Lankoje žemės nuošliaužos galėjo palaidoti daugiau nei 200 šeimų

  • Teksto dydis:

Šri Lankos kariuomenės ir policijos pareigūnai trečiadienį lazdomis ir plikomis rankomis ieškojo išgyvenusių žmonių purve, žemės nuošliaužoms užgriuvus namus trijuose centrinėje šalies dalyje esančiuose kaimeliuose ir pradanginus daugiau nei du šimtus šeimų.

Šri Lankoje žemės nuošliaužos galėjo palaidoti daugiau nei 200 šeimų

Iki trečiadienio vakaro gelbėtojai rado 17 žuvusių kaimiečių, kuriuos palaidojo žemės nuošliaužos, susidariusios po kelias dienas trukusių liūčių visoje saloje. Pareigūnai kol kas negali nurodyti šios tragedijos masto, tačiau Šri Lankos Raudonasis Kryžius informavo, kad ieškoma mažiausiai 220 šeimų.

„Mūsų uždavinys yra išsiaškinti, kas jiems atsitiko“, – sakoma Raudonojo Kryžiaus pranešime, kuriame priduriama, kad kai kurie žmonės galėjo išvykti po anksčiau šią savaitę pareigūnų paskelbto pranešimo apie žemės nuošliaužų pavojų.

Tirštas rūkas, lietus, elektros trūkumas ir permirkusi žemė sunkino žmonių paieškas. Sutemus, gelbėjimo operacija buvo atidėta iki aušros. Pareigūnai perspėjo, kad dėl nesiliaujančio lietaus rajone gali atsirasti daugiau žemės nuošliaužų.

Vietos gyventojai pasakojo, kad antradienį namus plovė purvino vandens upės ir talžė lūžtančios medžių šakos trijuose kaimuose, esančiuose ant to paties kalno šlaitų Kegalio rajone, maždaug už 72 kilometrų į šiaurę nuo Kolombo.

„Išgirdau didžiulį trenksmą, lyg į žemę būtų sudužęs lėktuvas, – apie žemės nuošliaužą pasakojo 52 metų A.G.Kamala, neseniai sugrįžusi į savo namus Siripuroje, viename iš stichijos nusiaubtų kaimų. – Atidariau duris ir negalėjau patikėti savo akimis, pamačiau kaip nuo kalno leidžiasi kažkas panašaus į didžiulį ugnies kamuolį“.

Elangapitijos kaime, kuris yra arčiausiai kalno šlaito, kariai nešė surastus žuvusiųjų kūnus į mokyklą, kur susirinkusios šeimos laukė žinių apie savo artimuosius.

Vietos ūkininkas Hewapelige Lalas (Hevapaligė Lalas) sakė atpažinęs savo sūnėno kūną, tačiau likę 18 šeimos narių greičiausiai tebėra palaidoti po žemės nuošliauža. Jis su žmona buvo išvažiavę iš namų nuvežti vaisių kitur gyvenančiai savo dukrai, tačiau žmona kažkodėl sugrįžo.

„Tai buvo paskutinis kartas, kai ją mačiau, – pasakojo H.Lalas. Išgirdęs apie žemės nuošliaužą jis išskubėjo namo, tačiau ten viską dengė tirštas sunkus purvo sluoksnis. – Aš galėjau tik rėkti“.

Pareigūnai negali nurodyti tikslaus Siripuros, Elangapitijos ir Palebagės kaimų gyventojų skaičiaus, tačiau tokiuose kaimeliuose paprastai gyvena 1 tūkst. -1,5 tūkst. žmonių.

Elangapitijoje trečiadienį buvo rasti 14 žuvusiųjų kūnai, dar maždaug 130 žmonių laikomi dingusiais, nurodė generolas majoras Sudantha Ranasinghe (Sudanta Ranasinghė), vadovaujantis gelbėjimo operacijai.

Šimtai kaimo gyventojų glaudžiasi keturiose laikinose prieglaudose, kurios buvo įkurtos mokyklose ir budistų šventykloje. Ten jie buvo aprūpinti maistu, užklotais ir jiems teikiama medicininė pagalba.

Šri Lankoje per liūčių laikotarpį žemės nuošliaužos yra dažnos ypač tose salos vietose, kuriose miškai paverčiami dirbamos žemės plotais. Per smarkias liūtis 2014 metų gruodį iš tūkstančių potvynių arba žemės nuošliaužų nusiaubtų namų buvo evakuota daugiau nei 60 tūkst. žmonių. Dviem mėnesiais anksčiau kelios dešimtys arbatos plantacijos darbininkų žuvo, žemės nuošliaužai palaidojus ant kalno šlaito esančius jų namus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių