Somalyje per „al Shebab“ išpuolį žuvo mažiausiai 10 žmonių

  • Teksto dydis:

Su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusios grupuotės „al Shebab“ džihadistams įvykdžius ataką netoli Somalio sostinės Mogadišo esančiame strateginiame mieste antradienį žuvo mažiausiai 10 žmonių, tarp jų civilių.

Liudininkai ir pareigūnai pranešė apie smarkius susirėmimus tarp „al Shebab“ kovotojų ir Somalio karių Afgojės miestelyje, kuris yra vos už 30 km į šiaurės vakarus nuo sostinės Mogadišo.

Pagrindinis atakos taikinys buvo policijos postas, prie kurio buvo detonuotas sprogmenų prikrautas automobilis, ir Somalio kariuomenės postai. Susišaudymas buvo girdimas visame mieste.

„Al Shebab“ kovotojai atsitraukė dar nespėjus atvykti kariams iš Afrikos Sąjungos misijos Somalyje (AMISOM).

„Teroristai atsitraukė iš miesto, padėtis normalizavosi, o Somalio vyriausybės pajėgos šiuo metu visiškai palaiko kontrolę“, – telefonu sakė vietinės policijos pareigūnas Abdukadiras Ahmedas.

„Dar nežinome tikslaus žuvusiųjų skaičiaus, tačiau matėme daugiau kaip 10 žmonių kūnus; tarp kurių buvo ir per ataką žuvusių civilių“, – pridūrė jis.

Jis nurodė, kad taip pat žuvo keli užpuolikai.

AMISOM savo „Twitter“ paskyroje patvirtino, kad užminuotu automobiliu taikytasi į vieną policijos postą, tačiau, jų teigimu, Somalio pajėgos gynė savo pozicijas ir laukė pastiprinimo.

Liudininkai nurodė, „al Shebab“ kovotojai paliko miestą, o žuvusiųjų palaikai gulėjo keliose gatvėse.

„Kovotojai iš „al Shebab“ paliko policijos postą ir kitas vietas, kurias buvo užėmę šią popietę. Esama žuvusiųjų, o aš savo rajone mačiau 11 žmonių kūnų. Somalio ir AMISOM kariai dabar yra kai kuriose miesto dalyse“, – sakė vietos gyventojas Abdirisakas Isgowe (Abdirisakas Isgovė).

Kitas vietos gyventojas, Fadumo Wariri (Fadumas Variris), nurodė, kad dauguma žuvusiųjų per sprogimą buvo kariai.

„Al Shebab“ prisiėmė atsakomybę

Grupuotės „al Shebab“ pranešime sakoma, kad per jų ataką žuvo 35 vyriausybės pajėgų kariai ir iš užpultų postų buvo pagrobta nemažai karinės technikos bei ginklų.

Dar nėra aišku, ar pagrindinis grupuotės atakos tikslas buvo pagrobti technikos, ar parodyti, kad jie gali vykdyti atakas net ir dienos metu.

Afgojė įsikūrusi prie strategiškai svarbios sankryžos, kur susikerta keliai, vedantys į Somalio šiaurę, vakarus ir pietus.

Pastaroji džihadistų atak rodo, kokia pažeidžiama tebėra ši valstybė.

Šeštadienį JT humanitarinių reikalų agentūra nurodė, kad per savaitę smurto protrūkiai šiaurės Somalyje nusinešė 11 žmonių gyvybių, o daugiau kaip 50 tūkst. gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Po kelių savaičių Somalyje turi vykti rinkimai. Tikimasi, kad jie atneš daugiau stabilumo į šią konfliktų krečiamą šalį.

„Al Shebab“ nuo 2007 metų siekia nuversti tarptautinės bendruomenės palaikomą vyriausybę Mogadiše. Visgi 2011 metais grupuotė prarado sostinės kontrolę, o vėliau – ir kitus savo bastionus, tokius kaip Afgojė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių