Situacija Jemene darosi nevaldoma?

Jemenas, to ir buvo galima tikėtis, grimzta į chaosą. Nenuostabu, kad aplinkui esančios Persijos įlankos šalys skubiai planuoja karinę invaziją į šią žlugusią šalį. Tiesa, Iranas suskubo perspėti Saudo Arabiją, kad šiitų kovotojų persekiojimas Jemene susilauks atsako.

Saudo Arabija paskelbė, kad į Jemeną veikiausiai siųs karines pajėgas. Mat smūgių iš oro gali nepakakti sutramdyti tos šalies sostinę Saną užėmusių šiitų husių sukilėlių.

"Negalime pasiekti savo uždavinių – atkurti legitimų valdymą – (vien) kontroliuodami oro erdvę Jemene. Gali prireikti antžeminio puolimo tvarkai atkurti", – patvirtino vienas vardo nepaviešinęs šaltinis Saudo Arabijos ginkluotosiose pajėgose.

Netrukus po to Saudo Arabija mobilizavo 100 karinių lėktuvų ir 150 tūkst. karių galimai intervencijai. Tiesa, Iranas netrukus sureagavo. Jis pareikalavo, kad Saudo Arabija, su kuria nuo seno nesutaria, nedelsiant sustabdytų bet kokią karinę agresiją ir perspėjo, kad Persijos įlankos arabų šalių vadovaujama intervencija gali dar labiau paaštrinti krizę toje valstybėje.

"Iranas nori, kad nedelsiant būtų sustabdytos bet kokios karinės agresijos ir aviacijos smūgiai prieš Jemeną bei jo žmones. Kariniai veiksmai Jemene, išgyvenančiame vidaus krizę, dar labiau paaštrins padėtį ir trukdys pastangoms išspręsti tą krizę taikiu būdu", – pastebėjo Irano Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marzieh Afkham.

Vis dėlto Iranas paneigė pasklidusius gandus, kad finansuoja Jemeno šiitų sukilėlius, vadinamus husiais, nors kai kurie Vakarų šalių ir Jemeno pareigūnai tvirtina priešingai.

Drauge Teheranas tradiciškai apkaltino Jungtines Valstijas, jog tai jos organizuoja arabų išpuolį pusiasalyje.

Bet husiai, savo ruožtu, pareiškė, kad patys yra pasiruošę apsiginti ir jiems Irano parama nebūtina. Paklaustas, ar sukilėliai užmezgė kokius nors ryšius su Iranu nuo intervencijos pradžios, taip pat ar jie prašys Irano karinės pagalbos, husių politinio biuro pareigūnas Mohammedas al Bukhaiti atsakė: "Ne. Jemeno žmonės pasiruošę stoti prieš šią agresiją be jokio kišimosi iš užsienio."

JAV pažadėjo paramą Persijos įlankos regiono šalims, šioms imantis karinio atsako į situaciją Jemene. Pasak amerikiečių pareigūnų, Vašingtonas šiai operacijai teikia žvalgybos ir logistikos pagalbą.

Paramą Saudo Arabijai pažadėjo ir Egiptas. "Koordinuojami veiksmai su Saudo Arabija ir Persijos įlankos šalimis, ruošiantis Egipto oro pajėgų, Egipto karinio jūrų laivyno ir antžeminių pajėgų dalyvavimui – jeigu padėtis to reikalaus – bendruose koalicijos veiksmuose", – buvo sakoma Egipto užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Tuo metu Kinija išreiškė susirūpinimą situacija Arabijos pusiasalyje. Ministerijos atstovė Hua Chunying teigė, kad Kinija ragina visas šalis vadovautis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijomis dėl Jemeno ir visus ginčus spręsti dialogu.


Kas su kuo kariauja Jemene?

• Husiai: šiitų dominuojama grupė, įsitvirtinusi šiaurinėje Jemeno dalyje. Praėjusių metų rudenį sukilėliams pavyko perimti Jemeno sostinės Sanos kontrolę.

• Vyriausybė: ją palaiko kariuomenė ir policijos pajėgos. Kovoja prieš sukilėlius. Centras – pietinėje šalies dalyje esančiame Adeno mieste.

• "Al Qaeda" Arabijos pusiasalyje: JAV šį "Al Qaeda" padalinį laiko pačiu pavojingiausiu. Tiesa, "Al Qaeda" nepalaiko nei husių sukilėlių, nei vyriausybės.

• "Islamo valstybė": neseniai Jemene susikūrė šios teroristinės organizacijos padalinys. Jis siekia nustelbti "Al Qaeda" dominavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių