Per sprogimus Sirijos režimo miestuose žuvo daugiau nei 120 žmonių

  • Teksto dydis:

Sirijos šiaurės vakaruose daugiau kaip 120 žmonių žuvo pirmadienį per bombų sprogimus Džabloje ir Tartuse, kaltę dėl kurių prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) – tai buvo mirtingiausi išpuoliai Sirijos režimo bastionuose Viduržemio jūros pakrantėje.

Septynios bombos šiuose dviejuose pajūrio miestuose, kurie lig šiol beveik nejuto jau penkerius metus nesiliaujančio pilietinio karo, sprogo pirmadienį ryte, beveik vienu metu; taikytasi į autobusų stotis, ligonines ir kitas viešas vietas.

Precedento neturinčios atakos prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) režimo tvirtovėse surengtos tokiu metu, kai IS patiria vis labiau stiprėjantį spaudimą ir Sirijoje, ir Irake, kur Bagdado pajėgos pirmadienį pradėjo didelį puolimą, siekdama atsikovoti iš džihadistų Faludžos miestą.

Džablos mieste žuvo 73 žmonės, dar 48 – į pietus esančiame Tartuse, sakė organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) vadovas Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas).

Pasak jo, tai buvo „be jokių abejonių mirtingiausios atakos“ šiuose dviejuose miestuose nuo pat karo pradžios.

IS apie savo atsakomybę už minėtus išpuolius paskelbė savo naujienų agentūros „Amaq“ tinklalapyje, nurodydama, kad jos kovotojai atakavo „alavitų susibūrimus“ Tartuse ir Džabloje, turėdama omenyje mažumos sektą, iš kurios yra kilęs Assadų klanas.

IS veiklos požymių Sirijos pakrantės provincijose lig šiol nebuvo; čia gerokai ryškiau veikia „al Qaeda“ vietinės atšakos vadinamojo „al Nusra Fronto“ kovotojai.

Tačiau IS garsėja savo slaptomis kuopelėmis, kurios netikėtai smogia savo priešams.

„Esu sukrėstas, pirmą kartą girdžiu tokį dalyką“, – sakė Mohsenas Zayyoudas (Mohsenas Zajudas), 22 metų universiteto studentas Džabloje.

„Maniau, kad karas baigėsi ir galiu vaikščioti saugiai. Nustebau pamatęs, kad esame pačiame mūšių sūkuryje“, – pažymėjo jis.

Sirijos valstybinė žiniasklaida nurodė kiek mažesnį bendrą žuvusiųjų skaičių – 78, ir kurių 45 žuvo Džabloje ir 33 – Tartuse.

Atakos prasidėjo 9 val. vietos (ir Lietuvos) laiku – trimis sprogimais Tartuso autobusų stotyje; šiame mieste yra Rusijos karinio jūrų laivyno bazė.

Pasak SOHR, sprogus vienai bombai, žmonės subėgo į tą vietą, o tada susisprogdino du mirtininkai. Policijos šaltinis patvirtino, kad čia buvo susprogdintas užminuotas automobilis prie įėjimo į stotį, o du mirtininkai atakavo jos viduje.

Per valstybinę televiziją parodyta apgriauta stotis, apanglėję, vis dar liepsnojantys mikroautobusai.

Maždaug po 15 minučių sprogimai ėmė griaudėti Džabloje, kuri yra už 40 kilometrų į šiaurę prie jūros.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių