Šiaurės Korėjai – perspėjimas dėl kibernetinės atakos prieš „Sony Pictures“

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) penktadienį perspėjo Šiaurės Korėją, kad ši susilauks atpildo už niokojančią kibernetinę ataką prieš kino studiją „Sony Pictures“ dėl jos sukurtos nepagarbios komedijos, kuri sukėlė įtūžį Pchenjanui.

B.Obama sakė, kad kino pramonės milžinė „padarė klaidą“, atšaukdama planus pirmąją Kalėdų dieną išleisti filmą „Interviu“ (The Interview) – komediją, vaizduojančią JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) sąmokslą nužudyti Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną (Kim Čen Uną).

„Sony“ teisino savo sprendimą, kuris buvo priimtas, anoniminiams kompiuteriniams įsilaužėliams pagarsinus surengti atakų prieš šį filmą rodysiančius kino teatrus, kaip 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuoliai Jungtinėse Valstijose. Tuomet kino teatrų bendrovės pareiškė nerizikuosiančios rodyti komedijos „Interviu“.

Pchenjano diplomatinis pasiuntinys neigė, kad jo uždara komunistinė valstybė susijusi su minima ataka, per kurią buvo paviešinta daug kompromituojančių elektroninių laiškų, konfidencialių scenarijų ir vidinio susirašinėjimo dokumentų, taip pat ir informacija apie „Sony Pictures“ darbuotojų atlyginimus ir sveikatos būklę.

Federaliniam tyrimų biurui (FTB) paskelbus, jog dėl tos atakos kaltas Pchenjanas, B.Obama žurnalistamas pasakė, kad Vašingtonas niekuomet nenusilenks „kažkokiam diktatoriui“.

„Galime patvirtinti, kad Šiaurės Korėja dalyvavo šioje atakoje, – pabrėžė B.Obama. – Mes atsakysime. Atsakysime proporcingai – ir tokioje vietoje, tokiu laiku ir tokiu būdu, kokį pasirinksime.“

Prezidentas sakė suprantantis, kad „Sony“ pateko į keblią padėtį, tačiau pridūrė: „Taip, manau, kad jie padarė klaidą.“

„Negali būti visuomenės, kurioje kažkoks kažkur esantis diktatorius imtų įvedinėti cenzūrą čia, Jungtinėse Valstijose“, – aiškino jis.

Tuo metu Šiaurės Korėja pasiūlė Jungtinėms Valstijoms kartu tirti kibernetinę ataką prieš kino studiją „Sony Pictures“, vadindama šmeižtu FTB pareiškimą, jog dėl jos kaltas Pchenjanas.

Vienas neįvardytas Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas pagrasino „sunkiomis pasekmėmis“, jeigu Vašingtonas nesutiks atlikti bendro tyrimo ir toliau kaltins komunistinę šalį, sakoma valstybinės naujienų agentūros KCNA pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių