S. Lavrovas: smurtas Ukrainoje atsinaujino dėl Kijevo pajėgų veiksmų

  • Teksto dydis:

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, sekmadienį kalbėdamasis telefonu su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry (Džonu Keriu), pareiškė, kad naujausią smurto eskalavimą rytų Ukrainoje išprovokavo Kijevo vyriausybės pajėgų vykdytas „nuolatinis šaudymas“ į prorusiškų separatistų pozicijas gyvenamosiose teritorijose.

„Sergejus Lavrovas nurodė, kad padėties paaštrėjimas yra Ukrainos kariuomenės vykdytų nuolatinių šaudymų į gyvenvietes, šiukščiai pažeidžiant Minsko (paliaubų) susitarimus, rezultatas“, – sakoma Rusijos užsienio ministerijos tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Gedi bombardavimo Mariupolyje aukų

Ukraina sekmadienį paskelbė vienos dienos nacionalinį gedulą dėl ankstesnę dieną įvykdyto dešimtis žmonių gyvybių nusinešusio bombardavimo pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje, dėl kurio Kijevas kaltina prorusiškus separatistus.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka įsaką dėl nacionalinio gedulo pasirašė sekmadienio rytą, sakoma prezidentūros tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Dokumente sakoma, kad vidurdienį vietos (ir Lietuvos) laiku žuvusieji bus pagerbti tylos minute.

Vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo ant valstybės institucijų, biurų ir organizacijų pastatų. Bus atšaukti visi pramoginiai ir sporto renginiai bei koncertai, o televizijos ir radijo transliacijų programa bus atitinkamai pakeista.

 

 

Žuvo 30 žmonių

Šeštadienį Mariupolio priemiesčiai buvo intensyviai apšaudomi iš salvinės raketų ugnies sistemų „Grad“. Kijevas dėl tos atakos kaltina dalį rytų Ukrainos kontroliuojančius prorusiškus separatistus. Vadinamosios Donecko liaudies respublikos lyderiai pareiškė, kad tai buvo Ukrainos kariuomenės provokacija, nors šeštadienį jie teigė pradėję puolimą prieš Mariupolį.

Kaip nurodo naujienų agentūra „Interfax“, per šeštadienį įvykdytą raketų smūgį Mariupolyje buvo apgadinti iš viso 53 daugiabučiai, 14 privačių namų, keturios mokyklos ir trys vaikų darželiai, sudegė parduotuvių ir automobilių. Taip pat žuvo 30 žmonių, iš jų du vaikai, o dar 93 žmonės buvo sužeisti. Apie 40 iš jų būklė tebėra kritinė.

Prie Azovo jūros įsikūręs 500 tūkst. gyventojų turintis uostamiestis yra gyvybiškai svarbus rytų Ukrainos plieno ir grūdų eksportui. Per jį taip pat eina pajūrio kelias nuo Rusijos sienos į Krymą – Juodosios jūros pusiasalį pietų Ukrainoje, kurį Rusija aneksavo praeitų metų kovą.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka po šios atakos pažadėjo ginti šalies teritoriją ir nurodė, kad sekmadienį sušauks nepaprastąjį nacionalinio saugumo tarybos posėdį.

„Šiandien mes pradėjome Mariupolio puolimą. Tai bus geriausias paminklas visiems mūsų žuvusiesiems“, – Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo separatistų lyderį Aleksandrą Zacharčenką, išsakytus per ceremoniją, per kurią buvo pagerbtos neseniai sukilėlių tvirtovėje Donecke įvykdyto apšaudymo aukos.

A.Zacharčenka taip pat sakė, kad separatistai planuoja artimiausiomis dienomis apsupti Debalcevės miestą, esantį į šiaurės rytus nuo Donecko, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Pastarosiomis dienomis rytų Ukrainoje atsinaujino įnirtingos kautynės, dėl kurių Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kaltina Kijevą. Tuo tarpu sukilėliai atmetė galimybę tęsti taikos derybas.

P.Porošenka piktai reagavo į puolimą prieš Mariupolį, kurį sukilėliai mėgino užimti praeitą rudenį, prieš paskelbiant trapias paliaubas rytų Ukrainoje. Kijevas baiminasi, kad sukilėliai nori sukurti sausumos tiltą tarp Rusijos ir Krymo.

„Mes už taiką, bet priimame priešo iššūkį. Mes ginsime savo tėvynę“, – sakoma P.Porošenkos pranešime.

ES IR JAV smerkia ataką 

ES išorės politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) pasmerkė ataką Mariupolyje ir paragino Maskvą daryti spaudimą sukilėlių lyderiams.

„Atvirai kviečiu Rusiją panaudoti savo reikšmingą įtaką separatistų lyderiams ir sustabdyti bet kokio pavidalo karinę, politinę arba finansinę pagalbą“ sukilėliams, pareiškė ji.

Kalbėdamasis su P.Porošenka, JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pasmerkė „atakas ir smurtą rytų Ukrainoje, pradėtą Rusijos palaikomų separatistų“, nurodė Baltieji rūmai.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris), viešintis Ciuriche, paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad separatistų puolimą paskatino Rusijos „neatsakingas ir pavojingas sprendimas pastarosiomis savaitėmis aprūpinti juos šimtais vienetų naujos pažangios ginkluotės, įskaitant raketų sistemas, sunkiąją artileriją, tankus ir šarvuotąsias mašinas, taip pat tęsti operatyvinį vadovavimą ir kontrolę“.

Maskva neigia siunčianti pajėgas ir ginklus į rytų Ukrainą, nors Kijevas ir Vakarų šalys sako turintys nepaneigiamų įrodymų. Praeitą savaitę P.Porošenka sakė, kad Rusija yra dislokavusi jo šalyje 9 tūkst. karių, ir reikalavo juos nedelsiant išvesti.

Jau devynis mėnesius vykstantis konfliktas, nusinešęs per 5 tūkst. žmonių gyvybių, sukėlė didžiausią krizę santykiuose tarp Rusijos ir Vakarų šalių nuo Šaltojo karo pabaigos.

Ataka prieš Mariupolį prasidėjo šeštadienį anksti ryte, sakė 76 metų pensininkas Leonidas Vasylenka, gyvenantis viename uostamiesčio rytiniame priemiestyje.

„Drebėjo sienos ir langų rėmai; name pradėjo byrėti dažai, – jis pasakojo kalbėdamas telefonu. – Pasislėpiau rūsyje. Ką dar būtų galima padaryti? Pasiėmiau šunį ir katę. Rūsyje girdėjosi, kaip dreba žemė.“

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SS

SS portretas
laukiu, nesulaukiu kada vėl horizonte pasirodys SS, galės tuomet tas cccp paklykauti, aišku viena - subyrėjo cccp, subyrės ir ruskių-teroristų valstybė, ką tuomet veiks tos staugiančios hienos, kurių prisiveisė lietuvoje?

a.k.

a.k. portretas
ruskiu fasistai ,kartu su teroristais parodo tikra kacapiska snuki...stai mes,zudikai,okupantai ,degradai iseje is patvoriu ...ju visu vieta cypeje,o juos paleido i laisve kad zudytu ukrainiecius.

arvys

arvys portretas
nera pasaulije didesniu veidmainiu ir meloagiu kaip ruskiai,o ju melagiu vadas ir ruporas ir yra lavrovas...slyksciau negu slykstu...
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių