Rytų Ukrainos separatistai skelbia pradėję sunkiosios ginkluotės atitraukimą

  • Teksto dydis:

Prorusiški separatistai antradienį paskelbė pradedantys atitraukti sunkiąją ginkluotę nuo fronto linijos Rytų Ukrainoje, bet Kijevo kariškiai, kurie sakė savo sunkiųjų ginklų neatitrauksiantys, kol nesiliaus apšaudymas iš priešo pusės, pranešė apie naujus bombardavimus.

Kautynės Rytų Ukrainoje pastarosiomis dienomis aprimo, nors sukilėliai iš pradžių ignoravo vasario 15 dieną įsigaliojusias paliaubas ir šturmavo vyriausybės pajėgų ginamą Debalcevės miestą.

Užėmę tą svarbią transporto jungtį tarp pagrindinių separatistų tvirtovių, Maskvos remiami kovotojai ne kartą teigė norintys, kad paliaubos įsigaliotų. Tuo tarpu Kijevas tvirtino, kad separatistai tebešaudo, nors sukilėliai tai neigė.

„Šiandien 9 val. (vietos ir Lietuvos laiku) prasidėjo planuotas sunkiosios ginkluotės atitraukimas, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė separatistų atstovas Eduardas Basurinas. – Atsitraukiame už 50 km nuo sąlyčio linijos ... Aišku, mes tiksliai nesakome, kur ją atitraukiame.“

E.Basurinas neigė Ukrainos kariuomenės pranešimus apie susirėmimus pietryčiuose, sakydamas, kad buvo „provokacijų“ iš vyriausybės pajėgų pusės, bet rimtų susirėmimų nekilo.

Kijevas teigia, kad separatistai apšaudė kaimus netoli Mariupolio uostamiesčio, turinčio 500 tūkst. gyventojų, kuris, kaip baiminamasi, gali tapti nauju separatistų taikiniu.
„Nuo ryto vyko gana intensyvus bombardavimas. Padėtis įtempta, bet kontroliuojama“, – televizijai 112 sakė kariškių atstovas Mariupolyje Dmytro Čalyj.

Pasak Kijevo, tarp apšaudytų teritorijų buvo Šyrokynės kaimas į rytus nuo Mariupolio ir vietovės netoli Debalcevės.

Separatistų naujienų agentūra DAN pranešė apie 10 incidentų, per kuriuos vyriausybės pajėgos esą apšaudė taikinius netoli pagrindinės kovotojų tvirtovės Donecko.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį konflikto šalys įvykdė apsikeitimą belaisviais, o tas žingsnis buvo pirmasis realus ženklas, kad Minsko susitarimas dėl paliaubų pradėtas įgyvendinti.

Sekmadienį buvo paskelbta, kad abi pusės pasiruošusios pradėti sunkiosios ginkluotės atitraukimą, bet Kijevas pirmadienį pareiškė, kad tai nebus daroma, jeigu nesiliaus šaudymas.

Toliau kaltina vieni kitus dėl paliaubų pažeidimų

Ukrainos armija antradienį apkaltino prorusiškus separatistus per pastarąją parą 24 kartus pažeidus paliaubas.

Pasak kariškių, buvo apšaudytas Piskų miestelis ir Dutivkos kasykla netoli pagrindinės separatistų tvirtovės Donecko, taip pat Vodianės, Krasnohorivkos ir Avdijivkos gyvenvietės.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų spaudos tarnyba taip pat pranešė apie smūgius netoli pietrytinio Mariupolio uostamiesčio.

Pranešime sakoma, kad separatistai „dukart apšaudė iš tankų, o šešis kartus – iš minosvaidžių Šyrokynės kaimą“, esantį į rytus nuo Mariupolio.

„Jokių apšaudymų Luhansko srityje šiandien nebuvo užregistruota“, – pridūrė kariškiai.

Separatistų paskelbtų Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ atstovai antradienį irgi kaltino Kijevą toliau nesilaikant naujausių paliaubų, paskelbtų pagal vasario 12 dieną Baltarusijos sostinėje Minske pasirašytą susitarimą.

„Per pastarąją parą Ukrainos vyriausybės pajėgos surengė penkis artilerijos smūgius prieš Veselės kaimą, Donecko oro uostą, taip pat Piskų kaimą“, – sakė Donecko „gynybos ministerijos“ atstovas Eduardas Basurinas.

Pasak jo, Kijevas pateikia iš dalies neteisingą įvykių prie Mariupolio ir Šyrokynės interpretaciją.

„Pastarąją savaitę Ukrainos vyriausybės pajėgų atstovai nepranykdavo iš televizorių ekranų su pranešimais, kad jie kažką šturmuoja arba gina, atrėminėja puolimus ir panašiai. Šiandien jie sakė, kad mes esą surengėme smūgį Šyrokynės rytinėje dalyje, priversdami juos atremti respublikos dalinių reidą“, – sakė E.Basurinas, pridūręs, kad ukrainiečių karių to kaimo rytinėje dalyje nebuvo.

„Kartojame, kad Šyrokynės rytinėje dalyje nebuvo jokių Ukrainos karių arba baudžiamojo bataliono „Azov“ atstovų. Ukrainos armija apskritą parą atakuoja mūsų dalinius tame rajone, bet kovotojai nedalyvauja jokiuose puolamuosiuose veiksmuose toje vietovėje, jau nekalbant apie šturmą“, – aiškino jis.


Šiame straipsnyje: Debalcevėkaras UkrainojedanseparatistaiDmytro ČalyjEduardas Basurinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA  NA portretas
kiek tekom skaityti ir matyti kituose dienraščiuose ______šita karinė kolona , artinasi prie mariupolio _____,kas čia meluoja ,,,,,,sėkmės tartis ,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių