Rusija ragina atitraukti iš Rytų Ukrainos fronto zonos daugiau ginkluotės sistemų

  • Teksto dydis:

Abi Ukrainos konflikto pusės turėtų atitraukti nuo fronto linijos ginkluotės sistemas, kurių kalibras mažesnis negu 100 mm, siekiant padidinti pasitikėjimą paliaubomis, šeštadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

S.Lavrovas nurodė, kad bendromis pastangomis siekta neribotam laikui užtikrinti paliaubas prorusiškų separatistų kontroliuojamose Donecko ir Luhansko srityse pagal vasarį Minske sudarytą susitarimą, nors buvo kai kurių pažeidimų.

Pasak jo, konflikto šalys, taip pat Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) diskutavo, kokių dar reikėtų imtis priemonių, be numatytų Minsko sutartyje. Ši sutartis įpareigoja atitraukti didesnio 100 mm kalibro ginkluotę: sunkioji artilerija, sunkieji minosvaidžiai ir galingos salvinės raketų ugnies sistemos.

„Būtina stebėti, kaip laikomasi Minsko susitarimų, daugiausiai jų karinės dalies“, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas.

„Derybose gana dalykiškai tariamasi, ką būtų galima padaryti papildomai prie numatytų susitarimuose priemonių. Be kita ko, svarstoma galimybė atitraukti mažesnio negu 100 mm kalibro ginkluotę. Mes tai aktyviai palaikome“, – S.Lavrovas sakė per šeštadienį Slovakijoje surengtą spaudos konferenciją.

„Stengsimės padėti (konflikto) šalims suderinti tokius susitarimus – tai sustiprintų abipusį pasitikėjimą“, – pabrėžė jis.

Šie komentarai atitiko praėjusią savaitę Kijevo pareigūnų išsakytą poziciją, kad nuo fronto linijos turėtų būti atitrauktos kai kurios ginkluotės sistemos, kurių neapima Minsko susitarimai – pavyzdžiui, tankai ir 80 mm kalibro minosvaidžiai.

S.Lavrovas kritikavo neseniai Ukrainos priimtą įstatymą dėl rytinių regionų statuso, kuris, anot jo, prieštarauja Minsko paliaubų susitarimo dvasiai.

Ukrainos parlamentas kovo mėnesį nubalsavo suteikti ribotą autonomiją separatistams šalies rytuose. Tačiau Kijevo reikalavimas, kad toks statusas turi įsigalioti tik tuomet, kai rytinėse teritorijose bus surengti rinkimai pagal Ukrainos įstatymus, buvo nedelsiant sukritikuotas Rusijos.

Paklaustas apie totorių etninės mažumos padėtį Kryme, kurį Rusija prieš metus aneksavo, S.Lavrovas sakė, kad jiems užtikrinamos visos teisės vartoti savo kalbą ir kad jiems atstovaujama regiono valdžios struktūrose.


Šiame straipsnyje: Rusijakaras UkrainojekarasFrontas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Aš irgi matau kad durnius ir Afrikoj durnius. Ar jo pavardė Putinas, ar Rasputinas. Tokiems vieta po ledu Nevoje.

jonui runkeliui

jonui runkeliui portretas
Tu ten buvai,viska pats matei?As ten buvau ir viska maciau,lietuvos spauda viska meluoja.Tokia politika kgb darbuotojos grabauskaites,buvusiu kgb nebuna,Genocidas fasistinej ukrainoj,ten ir lageriai yra ir krematoriumai ir televizoriu ka nori neziuresi

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Meluoja, niekšas, dėl Krymo totorių.Ten vyksta pilnas tautos genocidas, uždarytas televizijos kanalas, neįleidžiami šventikai ir visa kita. Tiktai dar nėra koncentracijos stovyklų su krematorioumais.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių