Rusija kaltina Ukrainos premjerą kovusis Čečėnijos sukilėlių pusėje

  • Teksto dydis:

Įtakingos Rusijos tyrimų institucijos vadovas trečiadienį pareiškė, kad Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas – akiniuotas technokratas – praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje kovėsi Čečėnijoje prieš Maskvos pajėgas islamistų sukilėlių pusėje.

Tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas sakė valstybiniam dienraščiui „Rossijskaj gazeta“, kad „Arsenijus Jaceniukas kovėsi prieš Rusijos pajėgas“ per pirmąjį Čečėnijos karą, kuris vyko 1994–1996 metais.

Tas pareiškimas išprovokavo patyčių pliūpsnį Ukrainoje, kur A.Jaceniukas karikatūrose dažnai vaizduojamas kaip valdingas, bet nepavojingas Triušis iš knygelėms vaikams „Mikė Pūkuotukas“ (Winnie-the-Pooh).

Tačiau A.Bastrykinas sakę, kad „tyrimas parodė“, jog A.Jaceniukas, kuriam dabar 41 metai, kovėsi smogikų daliniuose „Argo“ ir „Viking“.

Vyriausiasis tyrėjas nurodė, kad tiems daliniams vadovavo velionis Oleksandras Muzyčka, dar žinomas kaip Saško Bilyj – ultradešiniojo nacionalistinio judėjimo „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“) koordinatorius Vakarų Ukrainoje, kuris buvo nukautas milicijos per praeitais metais įvykusį incidentą.

A.Jaceniukas paneigė tuos pareiškimus, o jo atstovė spaudai Olha Lapo „Facebook“ paskyroje rašė: „Patariame Rusijos režimui atlikti psichiatrinę ekspertizę Tyrimų komiteto vadovui Bastrykinui.“

Rusijos kaltinimai išprovokavo sarkastiškų komentarų, karikatūrų ir fotomontažų, kuriuose A.Jaceniukas vaizduojamas kaip iki dantų ginkluotas grėsmingas kovotojas, pliūpsnį.

Kai kuriose nuotraukose jis vaizduojamas kaip nuožmus ilgabarzdis kovotojas, apsikarstęs ginklais ir apsuptas islamistų. Vienoje iš karikatūrų buvo pavaizduotas cigarą įsikandęs triušis su rūkstančiu raketiniu granatsvaidžiu ir užrašas „Jis savo pirmąjį rusą nužudė būdamas 16 metų“.

Kaip nurodoma A.Jaceniuko oficialioje biografijoje, 1994–1995 metais jis buvo privatizacijos specialistas ir vadovavo vienai advokatų kontorai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių