Prokuroras: Prancūzijoje įvykdytas išpuolis susijęs su „Islamo valstybe“

  • Teksto dydis:

Vienas Prancūzijos prokuroras antradienį patvirtino, kad vyras, nupjovęs galvą savo darbdaviui ir mėginęs susprogdinti pramonėje naudojamas dujas gaminančią įmonę netoli Liono, veikė skatinamas „teroristinių motyvų“ ir palaikė ryšius su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

35 metų užpuoliko Yassino Salhi (Jasino Salhio) ataka „praeitą penktadienį labai tiksliai atitiko (IS) nurodymus“, sakė Paryžiaus vyriausiasis prokuroras Francois Molinsas (Fransua Molensas).

Pasak jo, tas išpuolis yra „panašus į kankinio operaciją“, taip pat buvo motyvuotas įtariamojo asmeninės neapykantos savo viršininkui.

„Salhi nupjovė galvą savo aukai, pakabino galvą ant tvoros, siekdamas didžiausio viešumo – taip jis mums sakė per apklausą“, – pažymėjo F.Molinsas.

Prokuroras taip pat citavo Y.Salhi žodžius, kad jis pasmaugė savo darbdavį „viena ranka“, sustojęs maždaug už 500 metrų nuo minėtos gamyklos, o paskui nupjovė jam galvą peiliu, kurio geležtė buvo 25 cm ilgio.

Galva buvo pritvirtina prie tvoros grandine, o šalia jos buvo pakabintos dvi islamiškos vėliavos, kurias Y.Salhi prisipažino įsigijęs atakos išvakarėse.

Y.Salhi, kuris atsisakė bendrauti su tyrėjais pirmąją parą po jo arešto, vėliau davė nerišlius parodymus, teigdamas, kad jį ištiko amnezija ir kad jis neprisimena savo makabriškų veiksmų, kai pakabino aukos galvą ant įmonės tvoros.

Įtariamasis taip pat teigė neprisimenantis, kad išsiuntė dvi nuotraukas iš nusikaltimo vietos vienam prancūzų džihadistui, esančiam Sirijoje – savo asmenukę su nupjauta aukos galva ir nuotrauką, kurioje matomas islamiškomis vėliavomis užklotas nužudytojo kūnas bei ant jo padėta nupjauta galva.

Y.Salhi tikino, kad jo motyvai buvo „vien asmeniniai ir kad šis aktas nebuvo teroristinis“, sakė F.Molinsas ir pridūrė, kad įtariamasis aiškino, jog įvykdyti šį nusikaltimą jį pastūmėjo nesantaika su viršininku ir barnis su savo žmona.

Tačiau Y.Salhi palaikė „reguliarius kontaktus“ su 30-mečiu prancūzu džihadistu Sebastianu Yunisu (Sebastjanu Junisu), kuris, kaip žinoma, pernai lapkritį išvyko į Siriją.

Surengusi reidą prieš S.Yunisui, gyvenusiam Prancūzijos rytiniame Bezansono mieste, artimus asmenis, policija rado telefoną, kuris buvo naudojamas susisiekti su tuo džihadistu. Ištyrus tą telefoną paaiškėjo, kad atakos dieną vykusiame susirašinėjime S.Yunisas sakė išties pažįstantis Yassiną ir esantis „viena iš priežasčių, kodėl jis tai padarė“, turėdamas omenyje tą nusikaltimą.

S.Yunisas savo žinutėje nurodė paprašęs „Islamo valstybės“ leisti paskelbti jo gautas šiurpias nuotraukas.

F.Molinsas sakė, kad Y.Salhi 2009-aisiais maždaug metus praleido Sirijoje su savo žmona ir vaikais. Įtariamasis teigė, kad toje šalyje mokėsi arabų kalbos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių