Pranešimai apie cheminę ataką Sirijoje kelia nerimą

  • Teksto dydis:

Tarptautinė cheminių ginklų priežiūros organizacija trečiadienį išreiškė susirūpinimą dėl pranešimų apie chloro dujų ataką netoli Sirijos miesto Alepo, kuriame vyksta įnirtingos kautynės.

Kaip pranešama, apie 24 žmonių kvėpavimas sutriko, kai Sarakibo miestelis, esantis už 50 km į pietus nuo Alepo, antradienį buvo apmėtytas improvizuotomis bombomis, nurodė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Gyventojai teigė, kad per tą ataką buvo panaudotos chloro dujos, bet Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR negalėjo to patvirtinti.

„Šie pranešimai kelia didelį susirūpinimą“, – sakoma Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) vadovo Ahmeto Uzumcu (Achmeto Iziumdžiu) pranešime.

Ši Jungtinių Tautų palaikoma organizacija, įsikūrusi Hagoje, „toliau tirs visus patikimus pranešimus“ apie cheminių ginklų panaudojimą, pridūrė jis.

Pastarasis incidentas įvyko netoli vietos, kurioje, kaip pirmadienį pranešė Rusija, buvo numuštas vienas jos karinis transporto sraigtasparnis Mi-8. Sudužus tam orlaiviui žuvo visi penki jame buvę žmonės.

A.Uzumcu pridūrė, kad tarptautinės konvencijos draudžia naudoti cheminius ginklus „bet kam, bet kokiomis aplinkybėmis“, o bet koks jų panaudojimas laikomas „smerktinu ir iš esmės prieštaraujančiu teisinėms normoms, nustatytoms tarptautinės bendruomenės“.

Konfliktas Sirijoje, prasidėjęs 2011 metų kovą kaip protestai prieš prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą, nusinešė jau per 280 tūkst. žmonių. Protestai peraugo į didelį pilietinį karą, o vėliau į jį įsitraukė pasaulio galybės.

Sausį OPCW paskelbė, kad visos Sirijos deklaruotos cheminių ginklų atsargos jau sunaikintos.

Visgi nerimaujama, kad per tą konfliktą gali būti panaudotos zarino dujos ir kiti cheminiai ginklai iš nedeklaruotų atsargų.

JT inicijavo bendrą tyrimą dėl devynių įtariamų cheminių atakų Sirijoje, įvykdytų 2014–2015 metais. Tyrimo išvados turėtų būti paskelbtos šį mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių