„Pravyj sektor“: kariaujame dviem frontais

  • Teksto dydis:

Lietuvoje viešintys nacionalistinės Ukrainos organizacijos „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“) atstovai sako, kad jų judėjimas kariauja tiek su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje, tiek su pačios Ukrainos valdžia.

„Mes Ukrainoje kariaujame dviem frontais – su Rusijos agresija ir su vidine agresija“, - spaudos konferencijoje Seime trečiadienį sakė partijos „Pravyj sektor“ lyderis Andrejus Tarasenko.

Jis dabartinę Ukrainos valdžią pavadino „vidiniu Ukrainos tautos okupacijos režimu“.

„Tie, kurie dabar yra valdžioje, jie dirba tik dėl savo bankų sąskaitų ir savo kišenėms, bet ne Ukrainos tautai. Todėl oficialiai fronte Rytų Ukrainoje mūsų nėra, mums neleidžia kariauti, bet mes vis tiek tai darome. Mus bando sunaikinti jau daugiau nei dvejus metus, mūsų narius (...) ir žudo, ir sodina“, - kalbėjo A. Tarasenko.

Šios Ukrainos partijos atstovai į Lietuvą šią savaitę atvyko Tautininkų sąjungos kvietimu.

„Pravyj sektor“ buvo viena karingiausių grupių per Maidano revoliucija vadinamus protestus Ukrainos sostinėje, kurie 2014 metų vasarį privertė buvusį Maskvos remiamą prezidentą Viktorą Janukovyčių pabėgti iš šalies.

Tais pačiais metais Ukrainoje įvyko prezidento rinkimai, juos laimėjo verslininkas Petro Porošenka. Po vėliau 2014 metais vykusių parlamento rinkimų Ukrainos Vyriausybę suformavo provakarietiškomis save deklaruojančios politinės jėgos.

„Mes nevadiname to revoliucija, nes revoliucija mums tai yra sistemos pasikeitimas. Sistema nepasikeitė, pasikeitė tik pirmieji veidai - vieni atėjo, kiti išėjo“, - sakė A. Tarasenko.

Pats „Pravyj sektor“ judėjimas Ukrainos didelės politinės įtakos neturi. Po Maidano įvykių vykusiuose prezidento rinkimuose tuometis organizacijos lyderis Dmytro Jarošas gavo 0,7 proc. balsų, o rinkimuose į 450 vietų turintį parlamentą buvo išrinkti du šio judėjimo atstovai.

„Pravyj sektor“ atstovai nuolat įsivelia į smurtu prasiveržiančius ginčus su Ukrainos valdžia, o žmogaus teises ginančios organizacijos šį judėjimą kaltino civilių kalinimu ir kankinimu.

Patys aktyvistai tvirtina, kad jie tik stengiasi pažaboti korupciją ir nepotizmą, bet Ukrainos lyderiai kaltina šią organizaciją naudojant smurtą savo politiniams tikslams pasiekti.

Nepaisant nesutarimų su politine valdžia, „Pravyj sektor“ karinis sparnas šalies Rytuose jau dvejus metus kovoja su Maskvos remiamais separatistais Ukrainos vyriausybinių pajėgų pusėje.

„Jau dvejus metus kovojame be jokio Vyriausybės palaikymo. Mus palaiko tik Ukrainos tauta ir savanoriai, kurie serga už Ukrainą. Mes laimėsime“, - sakė vieno iš Rytų Ukrainoje kovojančio „Pravyj sektor“ padalinių vadas Olegas Kuzko.

Jis teigė, kad 2014 ir 2015 metais priimtų Minsko susitarimų, kurie turėjo pažaboti vykstantį konfliktą, separatistai nesilaiko, o tai įrodo pastaruosius kelis mėnesius atsinaujinusios žūtys Rytų Ukrainoje.

Jungtinių Tautų duomenimis, per karą Rytų Ukrainoje žuvo beveik 10 tūkst. žmonių.


Šiame straipsnyje: Pravyj sektorUkrainaRusijaagresijakariaujakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

ir arkliui aišku

ir arkliui aišku portretas
Pravyj sektor yra banditai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių