Prancūzijos prezidentas: būkime budrūs dėl grįžtančių iš Irako džihadistų

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) antradienį paragino JAV vadovaujamą koaliciją, remiančią puolimą prieš „Islamo valstybės“ kovotojus Mosule, pasirengti padėčiai, kuri susidarys atkovojus šį miestą, ir atidžiau stebėti iš ten grįžtančius džihadistus.

„Perėmimas (miesto) savaime nėra (kovų) pabaiga. Mes privalome numatyti Mosulo žlugimo pasekmes“, – sakė jis per susitikimą su šios koalicijos gynybos vadovais Paryžiuje ir perspėjo apie grįžtančius namo iš mūšio lauko džihadistus.

Susitikime dalyvauja JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris (Aštonas Karteris) ir dar dvylikos šalių ministrai. Prieš savaitę Irako pajėgos, remiamos kurdų kovotojų, pradėjo didelę karinę operaciją antrajam pagal dydį Irako miestui išvaduoti.

„Ant kortos pastatyta politinė šio miesto, viso regiono ir Irako ateitis“, – sakė F. Hollande'as ir paragino „visas etnines ir religines grupuotes“ pareikšti savo nuomonę dėl būsimo valdymo šiame sunitų gyventojų daugumą turinčiame mieste.

Jis taip pat pažymėjo, kad būtina imtis priemonių apsaugoti Mosule esančius civilius nuo kovos veiksmų, neužmiršti „budrumo“ dėl užsienio džihadistų, kurie grįžta namo iš Irako mūšių laukų.

Iš 4–5 tūkst. Mosule kovojančių džihadistų apie trys šimtai – prancūzų, nurodo pareigūnai.

F. Hollande'as pakartojo prancūzų anksčiau reikštą perspėjimą, kad Mosule kariavę IS kovotojai per sieną traukia į Raką, IS bastioną Sirijoje.

„Būtinai turime juos identifikuoti“, – pabrėžė jis.

Prancūzijos lyderis dar paragino ministrus nustatyti „naujų operacijų etapus“, siekiant atkovoti Raką iš džihadistų.

„Mosului kritus, Raka bus paskutinis „Daesh“ bastionas“, – sakė F. Hollande'as, pavartodamas kitą „Islamo valstybės“ pavadinimą. Ji taip pat vadinamas ISIS arba ISIL.

„Turime įsitikinti, kad „Daesh“ sunaikinta ir likviduota absoliučiai visur“, – pabrėžė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių