Prancūzijoje amžino poilsio išlydimas nužudytas kunigas

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai žmonių antradienį rinkosi Ruano katedroje Prancūzijos šiaurėje į 85 metų kunigo Jacques'o Hamelio (Žako Hamelio), praeitą savaitę žiauriai nužudyto per dviejų jaunų džihadistų išpuolį, laidotuves.

„Nors Jacques'o mirtis buvo brutali, nedora ir siaubinga, mes turime pažvelgti giliai į savo širdis ir rasti šviesą“, – kalbėjo Ruano arkivyskupas Dominique'as Lebrunas (Dominikas Lebrenas).

Apie 2 tūkst. gedėtojų susirinko į didelę gotikinę šventovę, dar šimtai po trumpos stiprios liūties prasidėjusias apeigas stebėjo lauke įrengtame dideliame ekrane.

Dalis katedros klauptų buvo skirti kaimyninio Sent Etjen diu Ruvrė miestelio gyventojams. Šiame pramoniniame Ruano priemiestyje du 19-mečiai džihadistai perrėžė gerklę J. Hameliui, įsiveržę į jo bažnyčią rytinių mišių metu.

Raudona stula, simbolizuojanti Kristaus kankinystę, uždėta ant šalia altoriaus pastatyto didžiulio kryžiaus skersinio. Ruano vyskupija paaiškino, kad „Tėvo Hamelio mirtis buvo panaši į Kristaus, neteisingai apkaltinto ir nubausto mirti“.

Kita raudona stula padėta ant baltų liturginių kunigo rūbų, dengiančių J. Hamelio karstą.

Gedintiems žmonėms renkantis katedroje, J. Hamelio karstas stovėjo priešais altorių, užklotą baltu audeklu, kaip įprasta laidojant kunigą.

Tarp gedinčiųjų buvo ir musulmonų bei žydų, – taip demonstruojamas įvairių tikybų solidarumas.

„Tokia mūsų pareiga, – sakė naujienų agentūrai AFP Hassanas Houays (Hasanas Huaisas), musulmonas, matematikos mokytojas iš Sent Etjeno. – Esame čia, kad žengtume visi kartu“.

Svarbiausia mišių tema buvo susitaikymas. Prisiminta, kaip Jėzus ragino savo pasekėjus: „mylėkite savo priešus ir melskitės už tuos, kurie persekioja jus“.

J. Hamelio sesuo Roselyne (Rozelin) pasakė susirinkusiems: „Mokykimės gyventi kartu. Pasauliui labai reikia viltiems“.

„Daugiau niekada“

Arkivyskupas D. Lebrunas sakė, kad krikščionių, musulmonų ir žydų bendruomenės „nusprendė žengti kartu ir sakyti „daugiau niekada“ to nebus“.

Kaip ir kitose Prancūzijos bažnyčios Ruano katedra sekmadienį atvėrė duris musulmonams, norintiems parodyti savo solidarumą po šiurpaus išpuolio. Lankytojai atidavė savo pagarbą J. Hameliui ir smerkė radikalųjį islamą.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas), kurio pareiga rūpintis ir tikinčiųjų santykiais, vadovavo politinei delegacijai, atvykusiai į mišias.

Kaip ir sekmadieninį saugumo priemonės buvo sustiprintos per J. Hamelio laidotuves. Prie katedros stovėjo 20 policijos furgonų, policininkai atidžiai tikrino gedinčiųjų rankines ir kuprines.

B. Cazeneuve'as pirmadienį sakė, kad valdžia nurodė uždaryti dvi dešimtis mečečių ir maldos namų, nes juose buvo propaguojamas radikalusis islamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių