Portugalijos ir Ispanijos ugniagesiai kovoja su gaisrais

  • Teksto dydis:

Ispanijoje ir Portugalijoje trečiadienį tūkstančiai ugniagesių kovojo su miškų gaisrais, keliančiais grėsmę gyventojams ir turistams, pareigūnams neprarandant vilties, kad atėję vėsesni orai padės numalšinti šią stichiją.

Portugalijoje trečiadienio rytą daugiau nei 2 tūkst. ugniagesių gesino gaisrus maždaug 50 vietų, kur vanduo buvo pilamas ir iš lėktuvų, pranešė civilinės apsaugos agentūra, pasak kurios, prieš dieną maždaug 100 liepsnų židinių gesinti buvo išsiųsta 3 800 ugniagesių.

Agentūroje dirbantis pareigūnas Carlosas Guerra (Karlosas Gvera) trečiadienį, sakė, kad liepsnos daugumoje vietovių yra kontroliuojamos, nors gaisrai dar nėra visai užgesinti.

Pastarosiomis dienomis termometro stulpelis perkopdavo 40 laipsnių pagal Celsijų padalą, tačiau meteorologai prognozuoja, kad per artimiausią parą oro temperatūra nukris 4-8 laipsnius.

Net ir atvėsus, trečdalyje šalies teritorijos trečiadienį išlieka „labai didelė“ arba „maksimali“ gaisrų grėsmė.

Vieną didžiausių gaisrų prie šiaurinio Botikaso miesto gesino beveik 300 ugniagesių.

Iš netoliese esančio kaimelio pareigūnai naktį evakavo vaikus ir pagyvenusius žmones.

„Gaisras kelia grėsmę dar dviems vietovėms“, – sakė Botikaso meras Fernando Queiroga (Fernandas Kveiroga), skųsdamasis ugniagesių trūkumu.

„Žudikai“

Prie Portugalijos esančiame Ispanijos šiaurės vakariniame Galisijos regione dideli karščiai taip pat sukėlė penkis miškų gaisrus.

Ispanijos rytinėje pakrantėje ugniagesiams pavyko suvaldyti nuo sekmadienio siautusį gaisrą prie populiaraus Benidormo kurorto, dėl kurio laikinai buvo iškeldinta 1400 žmonių.

„Jie dirba toliau ir pila vandenį. Gaisras buvo suvaldytas“, – sakė gelbėtojų tarnybos atstovė.

Pareigūnai įtaria tyčinį padegimą ir ieško kaltininkų.

Antradienio vakarą buvo pranešta, kad ugniagesiai suvaldė gaisrą kurortinėje Menorkos saloje, kuris sunaikino krūmynus ir pušyną šalia Arenalio miestelio, informavo pagalbos tarnybos.

Gaisrą „sukėlė žaidžiantys vaikai, greičiausiai, fejerverkas“, – pranešė regiono pareigūnai.

Pastarosiomis dienomis oro temperatūra Ispanijoje taip pat rekordinė, kai kuriose vietose viršyta 40 laipsnių pagal Celsijų.

Todėl Ispanijos žemės ūkio ministrė Garcia Tejerina (Garsija Techerina) perspėjo dėl miškų ir krūmynų gaisrų „didesnio pavojaus“.

Galisijos kaimo reikalų ministras Angeles Vazquez Mejuto (Anchelis Vaskesas Mechutas) pareiškė, kad tie, kurie per pačią karščio bangą tyčia padeginėja miškus, yra „žudikai“.

Remiantis Žemės ūkio ministerijos duomenimis, nuo sausio iki rugpjūčio mėnesio miškų ir krūmynų gaisrai sunaikino beveik 40 tūkst. hektarų žemės plotą, kuris dydžiu prilygsta Barbadosui.

Tačiau kol kas šis plotas yra mažesnis už tą, kurį šiuo laikotarpiu vidutiniškai sunaikina gaisrai. Nuo 2006 metų gaisrų nusiaubiamos žemės ploto vidurkis sudaro 78 tūkst. hektarų.

Per šiuos metus miškų gaisrai suniokojo 107 tūkst. hektarų žemės Portugalijos žemyninėje dalyje.

Dar 5 400 hektarų žemės buvo gaisrų nuniokoti atostogautojų pamėgtoje Madeiros saloje, kurioje rugpjūtį per juos žuvo trys žmonės ir sudegė dešimtys namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių