Plausto „Kon-Tiki 2“ įgula 114 dienų išbuvo Ramiajame vandenyne

  • Teksto dydis:

Vienas prekinis laivas ketvirtadienį paėmė 14 žmonių, kurie mėgino dviem plaustais atkartoti garsiojo plausto „Kon-Tiki“, pranešė Čilė.

Visi 14 įgulos narių, dalyvavusių ekspedicijoje „Kon-Tiki 2“, jaučiasi gerai, nors yra pavargę po to, kai 114 dienų išbuvo Ramiajame vandenyne, sakė Čilės vyriausybės jūrų laivybos saugumo agentūros direktorius Mario Montejo (Marijus Montechas).

Čilės karinės jūrų pajėgos nukreipė į tą vandenyno rajoną vieną prekinį laivą ir pasiuntė jūrinės žvalgybos lėktuvą P-3, kad jis nustatytų tikslią vietą, kurioje plaukė tie plaustai.

Kaip ir per garsiojo norvegų keliautojo Thoro Heyerdahlo (Turo Hejerdalo) 1947 metais organizuota „Kon-Tiki“ ekspedicija, „Kon-Tiki 2“ turėjo pademonstruoti, kad Pietų Amerikos ikikolumbinių civilizacijų žmonės turėjo priemonių pasiekti Polinezijos salas Ramiajame vandenyne.

Tie du plaustai išplaukė iš Peru uosto Kaljao lapkričio 7 dieną, o po 43 dienų atplaukė į Velykų salą.

Tačiau išplaukę iš Velykų salos sausio 6-ąją, kad sugrįžtų į Peru, plaustai buvo nunešti toli į pietus ir atsidūrė už maždaug 995 jūrmylių (1843 km) į vakarus nuo Puerto Monto ir už 745 jūrmylių (1380 km) į pietus nuo Santjago.

Galiausiai įgula trečiadienį paprašė pagalbos.

„Plaustai pradėjo irti, todėl juose likti tapo pavojinga“, – sakė M.Montejo, pridūręs, kad įgulos nariai turėtų atsargų būtų pakakę dar 30 dienų.

Ekspedicijos lyderis Torgeiras Higraffas (Torjeiras Higrafas) paskelbė „Kon-Tiki2“ tinklalapyje, kad jis nusprendė užbaigti ekspediciją ir kad įgula pasiruošę palikti plaustus.

„Supratome, kad pasiekti Pietų Ameriką truks per ilgai, todėl nusprendėme evakuotis, kad užtikrintume visų saugumą“, – tinklalapyje cituojamas jo pranešimas.

„Įprastais metais jau būtume pasiekę Pietų Ameriką. Tačiau dabar tebesame už 900 jūrmylių nuo sausumos, o visos orų prognozės nežada nieko gera. Įgula sveika ir pakiliai nusiteikusi; tai nėra avarinė padėtis“, – aiškino jis.

Plaustų įgulas sudaro Norvegijos, Peru, Švedijos, Meksikos, Naujosios Zelandijos, ir Rusijos piliečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių