Pistoletas, iš kurio nušautas juodaodis paauglys, kainuoja milijonus dolerių

  • Teksto dydis:

Pistoleto, iš kurio vienas baltaodis rajono savanoris budėtojas Floridoje 2012 metais nušovė neginkluotą juodaodį paauglį, kaina penktadienį pasiekė keliolika milijonų dolerių.

Incidentas, per kurį George'as Zimmermanas (Džordžas Zimermanas) nušovė Trayvoną Martiną (Treivoną Martiną) – esą gindamasis, Jungtinėse Valstijose išprovokavo didelius protestus, o paauglio šeima ir draugai tvirtino, jog tai buvęs rasistinis nužudymas.

G.Zimmermano bylos nagrinėjimas ir vėlesnis išteisinimas atskleidė gilią rasinę atskirtį Amerikos visuomenėje.

Internetiniame aukcione unitedgungroup.com už tą pistoletą pasiūlyta pradinė – 5 tūkst. dolerių – buvo gerokai didesnė negu įprasta naudoto šaunamojo ginklo rinkos vertė. Šis aukcionas buvo paskelbtas ketvirtadienį, o per naktį, likus penkioms dienoms iki aukciono pabaigos, jo kaina smarkiai išaugo, perkopdama 17 mln. dolerių.

Vis dėlto sunku nustatyti, kiek tie siūlymai yra patikimi, nes aukciono dalyviai akivaizdžiai buvo prisidengę slapyvardžiais ir galbūt naudojo po kelis vardus, kad dirbtinai išpūstų kainą.

Panašu, kad tas aukcionų tinklalapis nėra nustatęs kokių nors suvaržymų to ginklo įsigijimui ir nereikalauja apmokėjimo grynaisiais pinigais.

M.Zimmermanas pistoletą reklamavo kaip „šaunamąjį ginklą, kuris buvo panaudotas apginti mano gyvybei ir nutraukti brutalią Trayvono Martino ataką“.

Savininkas pridūrė, kad šis aukcionas yra „jūsų galimybė tapti dalelės Amerikos istorijos savininku“.

„Šaunamasis ginklas yra visiškai veikiantis, nes buvo užkirstas kelias Teisingumo departamento pastangoms (JAV prezidento) B.Husseino Obamos (B.Huseino Obamos) vardu padaryti tą ginklą nebepanaudojamu“, – pridūrė M.Zimmermanas.

„Didžiuojuosi galėdamas paskelbti, kad dalis gautos sumos bus panaudota kovoti su (pilietinių teisių organizacijos BLM („Black Lives Matter“, „Juodaodžių gyvybės svarbios“) smurtą prieš teisėsaugos pareigūnus“, – rašo jis.

BLM judėjimas susikūrė ir išaugo po kelių šalyje įvykusių incidentų, nusinešdavusių jaunų juodaodžių gyvybių – neretai dėl baltųjų policininkų veiksmų, už kuriuos tiems pareigūnams netekdavo atsakyti.

G.Zimmermanas kaltinamas tuo, kad 2012-ųjų vasarį nušovė vidurinės mokyklos moksleivį T.Martiną viename aptvertame rajone Sanfordo mieste Floridoje. Paauglys, kuris lietingą vakarą buvo su gobtuvu, ėjo namo nusipirkęs parduotuvėje ledų saldainių.

G.Zimmermanas teigė, kad įtarė tą jaunuolį įvykdžius apiplėšimą ir kad nušovė jį gindamasis. T.Martino šeima ir šalininkai sako, kad paauglys galėjo tapti rasinio profiliavimo auka.

2013-aisiais G.Zimmermanas buvo išteisintas dėl antrojo laipsnio nužudymo, o tas sprendimas išprovokavo Jungtinėse Valstijose protestus dėl Floridoje galiojančių įstatymų, suteikiančių piliečiams teisę „ginti savo teritoriją“ ir leidžiančių panaudoti mirtiną jėgą, jeigu jiems atrodo, kad jų gyvybei gresia pavojus – net jeigu yra galimybė atsitraukti.

32 metų G.Zimmermanas vėliau dar kelis kartus atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre, ypač dėl savo pardavinėtų paveikslų, vaizduojančių Konfederatų vėliavą, kurią daugelis laiko rasizmo simboliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių