Pietų Sudano konflikto šalys pasirašė naują paliaubų susitarimą

  • Teksto dydis:

Pietų Sudano prezidentas Salva Kiiras (Salva Kiras) ir sukilėlių vadas Riekas Macharas (Rikas Mačaras) pirmadienį pasirašė naują paliaubų sutartį, priartėdami prie galutinio susitarimo, turinčio užbaigti jau 15 mėnesių besitęsiantį konfliktą, kuris krečia jauniausią pasaulio valstybę.

Afrikos diplomatiniai šaltiniai sakė, kad sutartis, kurios tekstas nebuvo paviešintas, nustato, kaip abu lyderiai pasidalys valdžią, kai bus suformuota pereinamojo laikotarpio vyriausybė. Sutartyje siūloma, kad S.Kiiras liktų prezidentu, o R.Macharas taptų viceprezidentu.

Konflikto šalys taip pat įsipareigojo laikytis paliaubų susitarimo, kuris buvo pasirašyta 2014-ųjų sausį, bet buvo dažnai pažeidinėjamas.

Visgi sukilėliai nurodė jog reikia išspręsti dar daug nesutarimų, kad būtų pasiektas galutinis susitarimas dėl „valdžios pasidalijimo“.

Pasirašęs naujausią sutartį R.Macharas sakė, kad abi pusės surengs tolesnes diskusijas dėl laikinosios vyriausybės funkcijų.

Prieš karštligiškas derybas, kurios užsitęsė iki išnaktų, regiono diplomatai buvo perspėję, kad konflikto šalims gali būti paskelbtos sankcijos, jeigu nebus sudaryta nauja sutartis.

Konfliktas naujausioje ir vienoje iš neturtingiausių Afrikos šalių įsiplieskė 2013-ųjų gruodį ir nuo to laiko praktiškai nesiliovė, nors S.Kiiras ir R.Macharas ne kartą žadėjo sustabdyti smurtą.

Per šį konfliktą jau žuvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, o apie 1,5 mln. buvo priversti palikti savo namus. Daugelis iš 11 mln. gyventojų šioje naftą eksportuojančioje šalyje gyvena pusbadžiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių