Pietų Korėjos kelto katastrofa: aiškinasi, kodėl keleiviams liepta likti kajutėse

Pietų Korėjoje, sukrėstoje kelto katastrofos, kuri galbūt nusinešė šimtus moksleivių gyvybių, sielvartą ketvirtadienį papildė stiprėjantis įtūžis, kai padaugėjo įrodymų, jog daugeliui keleivių nebuvo užtikrinta galimybė palikti skęstantį laivą.

Daugelis to incidento liudininkų pabrėžė faktą, kad keleiviams buvo ne kartą liepta likti savo vietose arba kajutėse, kai trečiadienio rytą keltą ištiko avariją.

Paklususieji vėliau suvokė, kad galimybės ištrūkti iš laivo labai pablogėjo, kai laivas staigiai pasviro ant kairiojo borto, todėl kilo visuotinį panika.

Vienas iš išgelbėtų keleivių, vardu Kim Sung-mookas (Kim Senmukas), pasakojo mėginęs išgelbėti apie 30 vidurinės mokyklos moksleivių, negalėjusių ištrūkti iš didelės atviros salė laivo ketvirtajame denyje.

„Netgi negalėjau patekti į koridorių, nes viskas buvo smarkiai pasvirę, – aiškino jis. – Laivas grimzdo po vandeniu, o jie neturėjo į ką įsikibti rankomis. Jie negalėjo ropoti grindimis, nes pasvirimo kampas buvo per didelis“, – sakė vyras.

Nuleidęs priešgaisrinę žarną, Kim Sung-mookas sugebėjo ištraukti kelis moksleivius, „tačiau jų buvo tiek daug ... negalėjau visiems padėti“.

Vienas išgelbėtas moksleivis pasakojo, jog dauguma keleivių liko savo vietose „30–40 minučių“, kai keltas pradėjo svirti, paklusdami nurodymams, kuriuos skelbė įgulos nariai ir vidinė ryšio sistema.

„Pranešimas buvo nuolat kartojamas: „Likite savo vietose. Niekur neikite“, – sakė kitas iš išgelbėtųjų Huh Young-ki (Hu Jongki).

„Klausėme savęs: „Ar neturėtume eiti? Ar neturėtume mėginti ištrūkti į lauką?“ Tačiau buvo paskelbta, kad po dešimties minučių bus suteikta pagalba“, – jis pasakojo televizijai „News Y“.

Pietų Korėjos mokyklose laikomasis griežtos drausmės, o vyresniųjų nurodymų retai kada nesilaikoma, todėl daugelis apžvalgininkų daro išvadą, jog dauguma iš 375 kelte buvusių moksleivių, daugiausiai 16–17 metų paauglių, tikriausiai besąlygiškai vykdė visus oficialius paliepimus.

„Jeigu tik mums būtų anksčiau pasakę išeiti į lauką, daugiau mūsiškių būtų galėję iššokti į jūrą“, – viena moksleivė, kuri sugebėjo ištrūkti iš laivo, pasakojo televizijai MBC.

„Tačiau dauguma žmonių liko savo vietose – kaip jiems buvo liepta“, – pridūrė ji.

Neilgai trukus 6 825 tonų talpos keltas „Sewol“ nuvirto ant šono, o galiausiai visiškai apvirto ir nugrimzdo po vandeniu, virš kurio liko kyšoti tik nedidelė pirmagalio dalis.

Iki šiol buvo išgelbėti tik 179 žmonės, todėl baiminamasi, jog dauguma iš 287 dingusiųjų liko įstrigę skęstančiame laive.



NAUJAUSI KOMENTARAI

123

123 portretas
Banana Officers,.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių