Perspėjo vyksiančius į Braziliją – mobiliojo telefono geriau nesinešioti

Nors sakoma, kad Brazilijoje saugu, nes ten gausu policijos pareigūnų, realybė kitokia, LRT RADIJUI sako neseniai iš Brazilijos grįžusi LRT RADIJO žurnalistė Odeta Vasiliauskaitė.

Anot jos, planuojantys vykti į Braziliją stebėti olimpinių žaidynių turėtų patys pasirūpinti savo saugumu – grynųjų pinigų nelaikyti vienoje vietoje, daiktų nepalikinėti tiesiog viešbučių kambariuose, o elektroninių prietaisų – telefonų, fotoaparatų – į gatves iš viso nesinešti.

– Kaip įvertintumėte saugumo padėtį?

– Sakoma, kad Brazilija labai saugi šalis – visur daug apsaugos, pareigūnų, viskas prižiūrima, kontroliuojama, bet aš turėjau kiek kitokios patirties. Ta kitokia patirtis neigiama – paragavome ilgapirščių mitrumo. Ne aš, bet žmogus mano artimoje aplinkoje nukentėjo. Iš mūsų buvo pavogtas mobilusis telefonas. Viskas įvyksta taip staiga, taip greitai ir taip netikėtai, kad tu net nespėji tinkamai sureaguoti. Tik pamatai, kad to daikto jau nebėra.

Brazilijoje paplūdimyje, kur tuo metu buvo apie 2 mln. žmonių, šventėme naujuosius metus. Apsaugos darbuotojų buvo be galo daug. Žinoma, tokioje masėje žmonių apvogti kažką labai paprasta.

– Turbūt vagišiai taip pat įgudę?

– Vagišiai įgudę. Kai buvome tame paplūdimyje ir laukėme naujųjų metų fejerverkų, mums vietiniai gyventojai pasakė – stebėkite šį asmenį, nes jis stebi jus. Iš tikrųjų taip ir buvo. Kai pradėjome stebėti vieną vaikiną, jis pasitraukė.

Savo akimis mačiau, kaip vyksta vagystės – milžinišku greičiu bėga būrys 14–18 metų (gal net ir jaunesni gali būti) jaunuolių. Jie iš rankų griebia viską, ką tuo metu turi jose – telefoną, fotoaparatą... Todėl apskritai rekomenduojama didžiuosiuose Brazilijoje miestuose nesinešti į gatves jokių elektronikos prietaisų, labai atsakingai išsidėstyti savo pinigus, jei jie nėra kortelėje, sąskaitoje, jei vežatės grynuosius pinigus.

Buvome perspėti, kad vagysčių tikrai pasitaikys. Ta blogoji patirtis iš tiesų pasitaikė. Nesakau, kad tai buvo labai netikėta, nes buvome perspėti, bet vis dėlto drįsčiau paneigti, kad Brazilijoje labai saugu. Nepamirškime, kad Rio de Žaneiras, San Paulas – milžiniški miestai, kuriuose, skaičiuojant su priemiesčiais, gyvena 15–20 mln. gyventojų. 30 proc. žmonių šiuose miestuose gyvena vadinamosiose favelose – lūšnynų kvartaluose, kurie tarsi terasomis išsidėstę ant Rio de Žaneiro kalvų.

Sakoma, kad daugiausia vagysčių, smurtinių ir kitų nusikaltimų ir vykdo būtent favelų gyventojai, bet tai nereiškia, kad favelų gyventojai negali nusileisti į Rio de Žaneiro centrą, kur yra neva labai saugu ir kur yra daug apsaugos. Tai nereiškia, kad jie negali apvogti. Žinoma, nėra reikalo vykti į tas favelas. Mes ten vykome kaip turistai. Saugiai nesijaučiau. Brazilija buvo ta šalis, kurioje tu negali jaustis saugiai.

– Niekur apskritai? Nebent būtum kur nors nuošaly?

– Natūralu, kad oro uostuose sustiprinta apsauga. Gal ten ir gali jaustis saugiau, bet kalbu apie didžiuosius milijoninius Brazilijos miestus. Pavyzdžiui, kai lankėmės San Paule, ten kaip tik buvo sudegęs portugalų kalbos muziejus. Atsitiktinai ėjome pro tą vietą ir mus sutiko Brazilijos televizijos žurnalistas su operatoriumi. Jie sakė – ką jūs veikiate šioje vietoje, juk čia yra stotis, čia pats pavojingiausias rajonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nigga

nigga portretas
ir as nesupranru kam duoda olimpijadas ir cempionatus visokiem brazilam ir prancuzam kai yra normaliu issivysciusiu saliu

Bikis

Bikis portretas
Rado kur olimpiada surengti. Kosmaras.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių